Utredare: Så ska byggandet i norr lyckas

Länsstyrelserna borde få en större roll för att öka bostadsbyggandet i norr. Det föreslår utredaren Peter Larsson i sin slutrapport till regeringen. 

På tisdagsmorgonen tog infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) emot slutrapporten om hållbart samhällsbyggande i Norrbottens och Västerbottens län.

– Det lokala behovet av nya bostäder är särskilt stort runt de stora företagsetableringarna. En väl fungerande bostadsmarknad är inte bara viktig för den ekonomiska utvecklingen, utan även för att potentialen i industrietableringarna ska tillvaratas, säger Andreas Carlson på pressträffen.

Utredare Peter Larsson betonar att omställningarna i norra Sverige kommer att pågå under en lång tid, bland annat när det kommer till LKAB och malmbanan. 

– De här sakerna leder till en bred samhällsexpansion. Det leder till en kraftigt ökad efterfrågan på bostäder, säger han på pressträffen. 

Länsstyrelserna får nyckelroll

Peter Larsson pekar ut länsstyrelserna som en viktig aktör för att öka bostadsbyggandet. Han bedömer att det krävs någon som samordnar de olika aktörerna när det kommer till bland annat logistik, byggregler, dispenser, arbetsprocesser och modularisering. 

– Länsstyrelserna behöver ha en större roll i de här frågorna.

Larsson vill också se ett ökat tillskott till Statens bostadsomvandling (Sbo) för mindre orter, sanering av förorenad mark, byggemenskaper och att se över Fastighetsbildningslagen.

– Stora skogsföretag köper upp stora marker där det kanske finns ett litet hus, knoppa av det lilla huset så att det inte ingår i marken utan går att bosätta sig i. 

Han föreslår även att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att få fler att flytta till orterna genom fler individanpassade åtgärder. 

Utredning för malmfälten

Peter Larsson föreslår också en ytterligare utredning som tittar särskilt på hur Kiruna och Gällivare, där man genomför stora stadsflyttar. 

– Dels finns det skäl att summera erfarenheterna från stadsflyttarna. Men dels också dra rätt slutsatser av vad som har hänt och vilket läge man befinner sig i nu. Det är ju ett ekonomiskt utsatt läge att man under så kort tid har ersatt gamla fastigheter med nya, vilket skickar upp avskrivningsnivåerna till astronomiska höjder, säger Peter Larsson till Altinget. 

Samtidigt som städerna ska flytta planeras också en expansion av bland annat järnmalmsproduktionen och av sällsynta mineraler.

– Har man då ett lite för skraltigt under utgångsläge så kommer inte det bli bra. Jag tror att det behövs ett brett grepp kring båda de här två kommunerna, säger Peter Larsson. 

Förhandlar om tidigare förslag

I Peter Larssons delrapport från tidigare i år presenterar han också förslag om en statlig kreditgranti för byggande, en hyresförlustgaranti samt att den så kallade Norrlandsfonden får ett tillskott på fyra miljarder kronor. Regeringen har tidigare flaggat för att det kommer att komma besked om de åtgärderna i samband med höstbudgeten.

Statssekreterare Johan Davidsson har framförallt lyft fram den statliga kreditgarantin som ett bra förslag. Men Andreas Carlson ger inga närmre besked om vilka man kommer att gå vidare med. 

– Nej, det kan jag inte göra av den enkla anledningen att de förhandlingarna inte är klara ännu. Så det utfallet vet vi inte ännu, säger han till Altinget. 

Men han är tydlig med att han är positiv till förslagen generellt och till att de presenterats tidigare än aviserat för att kunna vara en del av budgetunderlaget inför hösten. 

– För Kristdemokraternas del så kommer det vara viktiga frågor att ta med oss in i förhandlingarna eftersom att de, som vi bedömer, är träffsäkra. De löser en del av problematiken med finansieringskostnader och osäkerhet kring kalkyler. Men det får vi helt enkelt återkomma till efter budgetförhandlingarna.

Andreas Carlson poängterar också att, utöver bostäder och infrastruktur, blir energiförsörjningen en viktig del för att få till strategin för hur norra Sverige ska kunna utvecklas. 

{{toplink}}

,

Forrige artikel Varningen från industrin: Sverige har redan tappat investeringar Varningen från industrin: Sverige har redan tappat investeringar Næste artikel Svenskt hopp ställs till slutförhandling – rälstilldelningsförslag går emot svensk linje Svenskt hopp ställs till slutförhandling – rälstilldelningsförslag går emot svensk linje