Viktig elkabel för Finland – men svenska regeringen ger inget svar

Enligt Tidöavtalet bör utbyggnaden av exporterande elkablar pausas tills dess att elpriserna har jämnats ut i landet. Men regeringen vill inte svara på om det påverkar projektet med en elförbindelse mellan Sverige och Finland, ett ärende som nu ligger på energiminister Ebba Buschs (KD) bord.

Arbetet med att planera en elförbindelse mellan norra Sverige och norra Finland – Aurora Line – har pågått sedan år 2018. På den finska sidan är arbetet igång. På den svenska sidan förväntar sig Svenska Kraftnät inom kort ett beslut om den koncessionsansökan som ligger på regeringens bord.

Sverige är en viktig källa till el för Finland och finska statliga stamnätsbolaget Fingrid tar därför en större andel av kostnaderna. 

– Vi ingår i projektgruppen även på den svenska sidan. Vi förstår nu mycket bättre hur besluten tas i Sverige och hur mycket svårare det är att bygga ledningar i Sverige, sade Fingrids vd Jukka Ruusunen i en intervju med Altinget i december förra året.

{{toplink}}

Det må vara svårare i allmänhet att bygga ledningar i Sverige än i Finland, men i Tidöavtalet finns därtill en skrivning om att upphöra med utbyggnaden av exporterande elkablar i väntan på att skillnaderna i elpriser har jämnats ut:

”Utbyggnaden av exporterande elkablar, exempelvis Hansa Powerbridge, bör pausas till dess att prisdifferenserna mellan prisområdena minskat betydligt.”

Förra hösten meddelade Svenska Kraftnät att upphandlingen av Hansa Powerbridge, en förbindelse till Tyskland, har avbrutits. Orsaken uppgavs vara ändrade tekniska krav och utmaningar i det befintliga elnätet, vilket hade resulterat i betydande förändringar i anbudsdokumenten. Enligt nya tidsplanen ska en ny upphandling starta i början av 2024.

Inget besked om svenskfinska projektet

Men om Tidöavtalets skrivning påverkar några andra projekt, framför allt regeringens beslut om Aurora Line, är ingenting som energi- och näringsminister Ebba Buschs stab vill ge något klart svar på. Efter att Altinget gjort upprepade påstötningar för att få svar på frågan om Tidöavtalets skrivning påverkar Aurora Line-ärendet, svarar pressavdelningen med en mening i ett mejl:

”Regeringen kommer att fatta beslut som bland annat utgår från en samhällsekonomisk lönsamhetsbedömning och målet om att få stabilt låga elpriser i hela landet.”

Camilla Brodin, energipolitisk talesperson och gruppledare för KD, har inte fått information eller deltagit i någon diskussion om att Aurora Line skulle vara aktuell att pausas utifrån skrivningen i Tidöavtalet.

– Nej, det har jag inte gjort. Utan de här skrivningarna var framför allt rörande farhågan att man skulle gå vidare med Hansa Powerbridge. Med det är ju inte aktuellt nu, säger Brodin till Altinget.

Hon påpekar samtidigt att hon inte varit med i alla de aktuella diskussionerna i frågan, då det är det egna partiet som leder det ansvariga klimat- och näringslivsdepartementet.

Förutom finansieringen från Finland, så är även EU med och finansierar förbindelsen med 1,3 miljarder, eftersom den klassas som ett projekt av gemensamt intresse, PCI.

Svenska Kraftnät: Vi jobbar på

Svenska Kraftnät skriver på sin webbplats att man väntar beslut från regeringen i september. Svenska Kraftnäts pressavdelning skriver att man inte vet om Tidöavtalets skrivning kommer påverka Aurora Line. ”Vi jobbar på som vanligt.” lyder budskapet.

Utöver Aurora Line och Hansa Powerbridge finns det två projekt som rör utlandsförbindelser, båda är existerande kablar, men som kräver underhåll och investeringar: Konti-Skan mellan Danmark och Sverige samt Fenno-Skan 1 mellan Finland och Sverige. 

{{toplink}}

Forrige artikel Tunga frågan bromsar Tidöframfart – så går det för Tidöavtalets genomförande Tunga frågan bromsar Tidöframfart – så går det för Tidöavtalets genomförande Næste artikel Högt tryck på statsstöd för naturolyckor – ”Intresset och behovet är stort” Högt tryck på statsstöd för naturolyckor – ”Intresset och behovet är stort”