Ännu inte klart vem som blir skogsutredare

SKOG. Regeringen har nu beslutat om direktiven till den översyn som ska skärpa miljökraven i skogsvårdslagen. Vem som får uppdraget som utredare är ännu inte klart.

Vid torsdagens sammanträde beslutade regeringen om utredningsdirektiven till den översyn av skogsvårdslagen som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har aviserat sedan länge. Regeringens förväntan är att utredningens förslag ska leda till förbättrad miljöhänsyn i skogen, enligt det pressmeddelande som har skickats ut från näringsdepartementet.

Däremot har regeringen inte lämnat något besked om vem som ska får uppgiften att leda utredningen, utan det ska bli klart "inom kort", men det finns ännu inget exakt datum, enligt Sven-Erik Buchts pressekreterare. Vem som ska axla uppgiften är med stor sannolikhet inte heller helt okontroversiellt inom regeringen, precis som utformningen av direktiven, då regeringspartiernas syn på skogspolitiken skiljer sig åt.

Kommittédirektiven är ännu inte publicerade, men enligt den information som regeringen har lämnat ut ska utredningen:

  • Föreslå vem eller vilka som bör ha ansvaret att fullgöra skyldigheter enligt skogsvårdslagstiftningen samt se över de befintliga straffbestämmelserna,
  • Identifiera behov av att tydliggöra bestämmelserna om överklagande av beslut i skogsvårdslagen.
  • Ta ställning till om det bör införas en bestämmelse i skogsvårdslagen som gör det straffbart att lämna oriktiga uppgifter.

Utredningen ska vara klar senast den 31 december 2016.

Forrige artikel Startskott går för skogsutredning Næste artikel Vattenplaner kommer inte att skjutas upp
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.