Startskott går för skogsutredning

SKOG. Den utlovade översynen av skogsvårdslagstiftningen ska nu komma igång. Regeringen beslutar om direktiven till utredaren vid sitt sammanträde denna vecka.

Så sent som i tisdags frågade riksdagsledamot Jens Holm (V) klimat- och miljöminister Åsa Romson, i en interpellationsdebatt i riksdagen, när den utlovade översynen av skogsvårdslagen ska komma igång.

– När kommer den aviserade utredningen om skogsvårdslagen? Det står i ministerns svar till mig att den kommer inom kort. Jag vill förstås veta vad inom kort betyder, frågade Jens Holm.

Åsa Romson höll fast vid "inom kort" och hänvisade Jens Holm till ansvarig minister, det vill säga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), om han ville ha ett ännu mer precist svar på frågan. Nu tycks dock Holm, och andra intresserade, ha fått svaret. Vid denna veckas regeringssammanträde, på torsdag förmiddag, ska regeringen besluta om ett utredningsdirektiv med titeln "Rättslig översyn av skogsvårdslagstiftningen", enligt ärendeförteckningen.

Besked i omtvistad vattenfråga

Vid samma sammanträde ska ytterligare en miljöpolitisk fråga behandlas där många väntar på besked. Det är vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsplaner för de kommande sex årens vattenförvaltning, som bland annat Jordbruksverket har begärt att regeringen ska göra en prövning av. Åtgärdsplanerna anses av många berörda, inte minst lantbruket, vara för kostsamma, sakna finansering och gå på kollisionskurs med andra samhällsintressen.

Regeringen har genomfört en remissomgång och har lovat att ge besked om prövningen i god tid, då åtgärdsplanerna måste beslutas senast i slutet av december, enligt EU:s vattendirektiv. Så sent som i förra veckan begärde Västerhavets vattendelegation dock att besluten om åtgärdsprogram och förvaltningsplaner skulle skjutas upp ett år, till december 2016.

Enligt ärendeförteckningen ska nu alltså regeringen ta ställning till "fråga om prövning av förslag till åtgärdsprogram" vid dagens sammanträde. Exakt vad det är regeringen ska besluta om återstår att se, men någon form av besked är alltså att vänta.

Forrige artikel Regeringen skärper kontroll av farligt avfall Næste artikel Ännu inte klart vem som blir skogsutredare
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.