Bergmästaren slutar efter konflikt med SGU:s generaldirektör

Bergmästare Åsa Persson och SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén kommer inte överens om hur Bergssstaten ska bedrivas.

Anneli Wirtén, generaldirektör för Sveriges geologiska undersökning, och bergmästare Åsa Persson kan inte komma överens om vad som krävs för att driva verksamheten vid Bergsstaten på ett effektivt sätt. Nu slutar därför Åsa Persson ”efter en tid av samtal” skriver SGU i ett pressmeddelande.

– Jag lämnar för att jag och SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén har olika uppfattningar om hur verksamheten ska drivas framöver, säger Åsa Persson till NSD.

Åsa Persson har varit bergmästare sedan år 2010 och är Sveriges första kvinna på posten.

Avdelningschef Helena Kjellson blir tillförordnad chef för Bergsstaten i väntan på en efterträdare till Åsa Persson.

Anor sedan 1600-talet

Bergsstaten är ett särskilt beslutsorgan för ärenden om prospektering och utvinning, som organisatoriskt tillhör SGU, men har en oberoende ställning avseende sin myndighetsutövning. Bergsstatens anor går tillbaka till 1600-talet och Axel Oxenstiernas tid.

Forrige artikel Skev könsfördelning på energibolagen – både ordförande och vd heter Anders Næste artikel De är nominerade till miljörörelsens antipris
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.