De är nominerade till miljörörelsens antipris

En skogskampanj, svenska staten och ett gruvbolag. Det är de tre nominerade till årets Greenwash-pris som delas ut av miljöorganisationen Jordens vänner.

Jordens vänner delar varje år ut utmärkelsen Svenska Greenwashpriset till en aktör som framställer sin verksamhet som mer hållbar än den är.

Årets tre nominerade till den icke smickrande-utmärkelsen är:

Svenska staten – för att ”under lång tid, genom olika regeringar och med ett samlat stöd av riksdagen, ägnat sig åt en politik i strid med ekologi, miljö och klimat.”

Kampanjan Svenska Skogen – för att ”genom påkostade och missvisande PR-kampanjer under många år försökt lura allmänheten att den svenska kalhyggesmetoden inte skadar den biologiska mångfalden i skogen och att skogen bör huggas ner – för klimatets skull.”

Beowulf Mining – som ”hävdar att deras gruvplaner i Gállok/Kallak är en nödvändig del av den “gröna” omställningen och att de är räddare av klimatet.”

​Vinnaren utses genom en öppen omröstning för allmänheten.

Tidigare års pristagare är bland andra Preem, Sveaskog och AP-fonderna.

Forrige artikel Bergmästaren slutar efter konflikt med SGU:s generaldirektör Bergmästaren slutar efter konflikt med SGU:s generaldirektör Næste artikel Ledigt uppdrag: Nationell batterisamordnare åt industrin Ledigt uppdrag: Nationell batterisamordnare åt industrin
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.