Dags för Göran Persson att ta farväl av LKAB

På torsdagen är det årsstämma för statliga gruvjätten LKAB. Då är det också dags för Göran Persson att lämna över ordförandeklubban till efterträdaren Anders Borg.

De båda delar erfarenheten av att ha varit finansminister, om än i regeringar av olika färg. På torsdagen är det dags för Göran Persson att efter sju års tid lämna över ordförandeklubban för den statliga gruvjuvelen LKAB till efterträdaren Anders Borg.

Att leda LKAB är tydligtvis någonting som en regering helst lägger i handen på en av sina egna. Det var under Stefan Löfvens tid som Göran Persson fick förtroendet att leda LKAB:s styrelse, innan dess hade han varit ordförande för den statliga skogsjätten Sveaskog.

– Jag är glad att han har tackat ja. LKAB är en hörnsten i den statliga bolagsportföljen. Det är inte vilket bolag som helst, det är ett av de största som staten äger, sade dåvarande näringsminister Mikael Damberg till SvD Näringsliv och kallade Persson för ”unik”.

”Mycket lämpad”

Nu är det Ulf Kristerssons regering som utser den tidigare M-ministern Anders Borg till Perssons efterträdare.

– Han fick den här uppgiften, då jag ser att han är mycket lämpad, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en intervju med Dagens Industri. Om Svantesson anser att Borg är unik framgår däremot inte.

I intervjun får hon frågor kring att Anders Borg suttit i styrelsen för börskraschade Viaplay sedan år 2018, men det tycks inte ligga honom i fatet för Svantesson som sammanfattar det med att Borg har rätt erfarenhet, bra erfarenhet av näringslivet samt en politiskt bakgrund som tillsammans kommer att göra stor nytta i rollen att leda LKAB:s styrelse.

Även om Göran Persson lämnar LKAB så sitter han kvar som styrelseordförande i Swedbank samt i Greengold, ett bolag som investerat i skog i sju länder.

Energisamtal med S och Vattenfall

Efter årsstämman på torsdagseftermiddagen arrangeras ett panelsamtal på temat energifrågan i norr med LKAB:s vd Jan Moström, Vattenfalls vd Anna Borg samt Birgitta Larsson (S), kommunalråd i Gällivare.

Forrige artikel Stockholmshem får ny hållbarhetschef Næste artikel Hon får Naturvårdspriset 2024
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.