Elsa Widding lämnar SD – blir politisk vilde

SD-profilen och riksdagsledamoten Elsa Widding lämnar partiet, men kommer inte avsäga sig sin plats i riksdagen. ”Jag upplever att jag har ett starkt stöd hos väljarna”, säger hon i en video.

”Gränsen har passerats” säger Sverigedemokraternas klimatprofil Elsa Widding i en video där hon på måndagen meddelar att hon lämnar partiet efter vad hon anser är bristfälligt agerande från partiets håll efter en tweet från utbildningsminister Mats Persson (L) som hon menar utgör grund för förtal.

– Jag upplever däremot att jag har ett starkt stöd hos väljarna. Inte minst hos alla dem som har personkryssat mig, säger Elsa Widding som inte avser att lämna riksdagen.

Widding var ett av partiets toppnamn inför höstens val och är invald på ett av mandaten för Stockholms stad.

– Så länge jag kan göra nytta i Sveriges riksdag så kommer jag att sitta kvar med ambition att fokusera på tre viktiga frågor, säger Elsa Widding

Hon vill bidra till ”en mer nyanserad klimatpolitik”, ”att öka förståelsen för vindkraftens miljökonsekvenser och ineffektivitet” och ”att riksdagen diskuterar konsekvenserna för Sveriges suveränitet av WHO:s planer på att utöka sitt mandat”, säger hon i videon.

Blir vilde

I och med beskedet blir Elsa Widding riksdagens första vilde mandatperioden 2022–2026.

Sverigedemokraternas nytillträdda gruppledare Linda Lindberg uppmanar henne dock att frånsäga sig sin riksdagsplats.

– Vi respekterar Elsa beslut, men beklagar samtidigt att hon valt att gå den vägen. Som den starka gemensamma röst partiet utgör så hoppas vi att Elsa väljer att lämna sin plats i riksdagen till förmån för någon som företräder Sverigedemokraterna.

Fenomenet med politiska vildar, det vill säga ledamöter som inte längre är bundna till ett parti, har ökat på senare år.

Lämnat utskottet

I slutet av mars kunde Altinget rapportera att Widding lämnar miljö- och jordbruksutskottet där hon suttit som ledamot sedan valet. Hon sa då att hon ville ha en friare roll.

– Jag vill få tid att hålla ännu fler föreläsningar än i dag. Skriva interpellationer. Skriva debattartiklar. Delta i olika projekt kring vindkraft. Träffa människor inom näringslivet. Jag har inte tänkt att ligga på latsidan, sa hon då.

{{toplink}}

Forrige artikel Klart med kvotplikt på hållbara flygbränslen – svensk reduktionsplikt hänger löst Klart med kvotplikt på hållbara flygbränslen – svensk reduktionsplikt hänger löst Næste artikel Fossilfritt Sverige pressar regeringen om tillståndsprocesserna Fossilfritt Sverige pressar regeringen om tillståndsprocesserna
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.