Energikraven sänks för flyktingboende

MIGRATION. För att flyktingar som kommer till Sverige snabbt ska få tak över huvudet vill regeringen bland annat lätta på kraven för energihushållning som normalt gäller för byggnader som används för boende.

En arbetsgrupp på Regeringskansliet har tagit fram förslag till ändringar i plan- och byggförordningen, för att göra det lättare att tillfälligt ändra befintliga byggnader till asylboenden.

Det gäller bland annat kraven på hiss, tillgänglighet och skydd mot buller. Inte heller kraven på hushållning med energi och vatten ska gälla tillfälliga anläggningsboenden.

Tak över huvudet viktigast

Arbetsgruppen tycker att det finns goda skäl att ha lägre krav på anläggningsboenden som bara ska användas i några år. ”Motivet till denna bedömning är att det i detta sammanhang primärt handlar om att snabbt kunna ge nödställda människor tak över huvudet och en säng att sova i”, skriver arbetsgruppen. ”För den som söker sin tillflykt till Sverige bör det även vara viktigare att det finns en plats att tillgå på ett anläggningsboende än att de anläggningsboenden som erbjuds har en standard som motsvarar de högt ställda krav som normalt gäller vid nybyggnad.”

Krav på brandskydd är kvar

Däremot tycker arbetsgruppen att det är olämpligt att sänka kraven på brandskydd i byggnaderna. Inte heller kraven på bärförmåga, stadga och beständighet ska vara lägre för tillfälliga anläggningsboenden än för andra byggnader där människor ska bo.

Förslagen har skickats ut på snabbremiss från näringsdepartementet, med begäran om svar senast den 16 november. Regeringen vill att ändringarna i förordningen ska kunna träda i kraft i december.

Forrige artikel Energimyndigheten vill ta bort solstöd till villor Næste artikel SMHI redovisar framtidsklimat i detalj
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.