EU-parlamentet kräver skärpta klimatåtgärder – KD röstar nej

Världen måste avskaffa alla fossila subventioner och fasa ut fossila bränslen så fort som möjligt. Det kräver EU-parlamentet inför klimattoppmötet i Dubai som drar igång nästa vecka. Men de svenska KD-ledamöterna gick emot sin partigrupp och röstade nej.

EU-parlamentet i Strasbourg klubbade på tisdagen igenom nya skärpta krav på världens klimatåtagande inför det stundande klimattoppmötet i Dubai, COP28.

Bland annat kräver ledamöterna att alla länder ska höja sina klimatambitioner och att alla fossila bränslen ska fasas ut så snart som möjligt. Alla fossila subventioner ska också avvecklas senast 2025.

Parlamentet kräver också ett globalt mål om att tredubbla åtgärderna för förnybar energi.

Miljöpartisten Pär Holmgren välkomnade kraven.

– Det är en extremt viktig markering mot alla världens länder. Nu är inte tiden att pausa klimatarbetet och ge andrum till omställningen. Investeringar, bidrag, satsningar och fullständig finansiering krävs. Vi måste inse att vi befinner oss i ett klimatnödläge, sade parlamentarikern i ett uttalande efter omröstningen.

”Kärnkraft saknas”

Texten backades upp av 462 ledamöter, medan 134 tryckte på nejknappen och 30 lade ner sin röst.

Som enda svenskar röstade SD:s och KD:s ledamöter nej till förslaget. Kristdemokraterna Sara Skyttedal och David Lega var dessutom de enda ledamöterna från sin partigrupp – där även Moderaterna ingår – att rösta emot kraven.

Anledningen till Skyttedals nejröst var att kärnkraft inte omnämndes i texten.

”Över 16 000 ord om hur vi globalt ska minska utsläppen och leva upp till Parisavtalet. Kärnkraften nämns inte med en enda stavelse. Istället fortsätter överbudslinjen. Det är inte seriös klimatpolitik”, skriver hon på X.

KD:s nejröst får skarp kritik från de politiska motståndarna.

”Att @kdriks röstade NEJ till EU:s förhandlingsmandat under klimattoppmötet COP28 är inte seriös klimatpolitik. Vad håller ni på med?!” undrar Emma Wiesner (C), som också ingår i den delegation som parlamentet skickar på klimatmötet, på X. 

Altinget har sökt Sara Skyttedals stab för en kommentar men de hade vid publiceringen inte återkommit. {{toplink}}

Forrige artikel Liberalerna vill att Försvarsmakten tar PFAS-notan Liberalerna vill att Försvarsmakten tar PFAS-notan Næste artikel Diger önskelista när energilagring tog plats i näringsutskottet Diger önskelista när energilagring tog plats i näringsutskottet
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.