Fjällets stigar är underfinansierade

Lederna i fjällen - sommar, vinter- och skoterleder - är eftersatta och behöver rustas för nästan 120 miljoner kronor. Dessutom behöver det årliga statliga anslaget höjas från dagens 15 miljoner kronor till mellan 25 och 30 miljoner kronor.
Det skriver Naturvårdsverket i rapporten "Nulägesbeskrivning av det statliga ledsystemet i fjällen". Det är inte klart på detaljnivå exakt vilka leder som ingår i det statliga nätet, men en rapport från 1986 räknade samman att systemet utgjordes av 550 mil leder i fjällänen. Sedan dess har leder tillkommit och försvunnit och ändrats. Ledsystemet har cirka 900 broar.
Naturvårdsverkets arbete med kartläggningen fortsätter. Ledernas funktion är inte bara friluftsliv och fjällsäkerhet, utan spelar en viktig roll för naturturismen och därmed näringslivet, skriver Naturvårdsverket.

Forrige artikel Vargstammen växer Næste artikel SMHI:s varumärke näst bäst
Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Hur ska larmrapporter om fiskebestånden hanteras om man samtidigt inte vill slå ut näringen? Frågan om hur hängslen och livremmar i den gemensamma fiskepolitiken ska behandlas orsakar just nu splittring i både politiska familjer och mellan lagstiftare. I parlamentet firar nu flera svenska ledamöter en delseger.