Högsta förvaltningsdomstolen: Regeringen har inte brutit någon regel

Det blev tvärstopp för de fyra olika miljöorganisationer som ifrågasatt lagligheten i besluten kring Cementas tillfälliga tillstånd att bryta kalk på Gotland. Regeringen gjorde inte något fel, enligt Högsta förvaltningsdomstolen.

Tuffa besked. Så sammanfattar Oscar Alarik, Naturskyddsföreningens chefsjurist, tisdagsförmiddagens dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Ingen av de fyra miljöorganisationerna – Naturskyddsföreningen, Naturskyddsföreningen på Gotland, Greenpeace eller Urbergsgruppen – fick gehör hos domstolen för sina invändningar mot regeringens agerande kring Cementas tillfälliga tillstånd för att bryta kalk på Gotland.

– Vi hade faktiskt lite hopp om att HFD skulle landa bra. Vi tycker vi har starka argument och till och med Lagrådet har kritiserat Lex Cementa, säger Oscar Alarik till Altinget.

Alarik ifrågasätter bland annat att Högsta förvaltningsdomstolen inte anser att den så kallade Lex Cementa, den tillfälliga lag som regering och riksdag beslutade om som möjliggjorde för regeringen att beslut om det tillfälliga brytningstillståndet, bryter mot grundlagens skrivningar om att en lag inte får avse ett utpekat fall.

”Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar att den aktuella lagtexten är generellt utformad och att regleringen enligt sin lydelse träffar en obestämd krets av personer, nämligen samtliga aktörer som bedriver verksamhet som avser täkt av kalksten i Sverige.” skriver domstolen i sin dom.

– Cementa nämns inte i lagen, men det är en lagändring som bara existerade ett antal månader, säger Alarik.

– En av de viktigaste delarna i grundlagen är allas likhet inför lagen. Att man inte ska lagstifta i enskilda fall, utan lagar ska gälla alla, fortsätter Oscar Alarik och konstaterar att domstolen är väldigt formalistisk i sitt resonemang.

Domstolens beslut är bekymmersamt, enligt Naturskyddsföreningens chefsjurist.

– Jag är mycket oroad för att det här öppnar dörren för att gå in och stifta lagar åt enskilda bolag, bolag som har har stoppats från att få tillstånd av domstolar. Det är jätteallvarligt att man öppnar dörren för det, säger han.

Alarik: En skugga ska falla över fler

Att det var förra regeringen som lade fram Lex Cementa-propositionen, genom en rekordsnabb beredningsprocess, dämpar inte hans oro. 

– De partier som ingår i den nya regeringen slöt ju upp bakom beslutet om Lex Cementa. De tyckte det skulle gå fortare och vara väldigt aktiva. En skugga ska därför falla även på dem, säger han.

Miljöorganisationerna hävdar bland annat även att det inte är förenligt med EU-rätten att göra ett undantag från krav på miljöbedömning och vill att domstolen inhämtar ett förhandsavgörande från EU-domstolen. Men det får kalla handen från Högsta förvaltningsdomstolen.

”I målen aktualiseras inte någon sådan tolkningsfråga som ger anledning att inhämta förhandsavgörande från EU-domstolen. Yrkandena om detta ska därför avslås.” står det i domen.

{{toplink}}

Forrige artikel Vill pressa på inför toppmötet om biologisk mångfald: ”Vi för krig mot naturen” Vill pressa på inför toppmötet om biologisk mångfald: ”Vi för krig mot naturen” Næste artikel Utvidgat ålfiskestopp stöter på patrull i Sverige Utvidgat ålfiskestopp stöter på patrull i Sverige
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.