Utvidgat ålfiskestopp stöter på patrull i Sverige

EU-kommissionen vill stoppa ålfisket i ett halvår för att värna bestånden, men möter motstånd från det svenska regeringssamarbetet. Regeringen aviserar samtidigt ett stopp för den andra främsta åtgärden för att skydda arten. ”Förvånande” anser Emma Nohrén (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet. 

Med stöd av SD går regeringen fram med en linje i EU-förhandlingen om nästa års ålfiske i unionen som syftar till att blockera och behålla nuvarande regler.

EU-kommissionens förslag, som har som mål att utvidga fiskestoppet till totalt sex månader och stänga allt fritidsfiske, anses drabba verksamhetsutövare för hårt.

Mot bakgrund av att delar av det svenska fisket är kulturminnesskyddat, bör i stället andra åtgärder prioriteras, anser regeringen.

Extremt störande

Men de invändningarna köper inte bland andra Nils Höglund på Coalition Clean Baltic (CCB) som samlar 26 miljöorganisationer i länderna runt Östersjön.

– Det är extremt störande, eftersom de inte säger bara ”tack men nej tack”, utan de säger ”absolut aldrig någonsin, nej”. Det är osmakligt med tanke på att vi har ministrar på väg till Montreal där man ska diskutera och besluta om de globala målen för biologisk mångfald, under sloganen ”building a shared future for all life”, säger Höglund till Altinget och fortsätter:

– Det verkar gälla allt liv på jorden, men inte ål. Det är ett smått obegripligt hyckleri. Det är inte konstigt att folk tappar förtroende för politiken och möjligheterna för politiska beslut att komma framåt, när de inte klarar hantera ålen. Vi stänger självklart torskfisket när beståndet kollapsat 2019, men inte för ålen som kollapsade för länge sedan.

Samtidigt vet vi ju att det är en fråga som de kämpat med i EU länge?

– Absolut, och Sverige har tidigare varit tydligt med att vilja se mer åtgärder över hela EU. Så sent som i början av maj skickade alla länder runt Östersjön ett svar till kommissionären som frågade efter ytterligare åtgärder för ål. I detta brev finns ett stort antal förslag, inklusive en utökning av skyddet och bättre koordinering av åtgärderna. Detta är vad kommissionens förslag innebär, men nu säger man tvärnej till det.

Kan de få ihop blockerande minoritet?

Det är framför allt Sverige och Danmark som lyft kritik mot förslaget, med uppbackning av Frankrike. Det är därför fortsatt något oklart om de är tillräckligt många länder som kan bilda en blockerande minoritet i ministerrådet den 11-12 december, i syfte att pressa fram en alternativ kvot för kommande år eller för att behålla den nu liggande kvoten, tills dess att ett beslut kan tas.

Ett antal länder ska fortsatt inte ha satt ner foten i frågan, vilket samtidigt gör läget oklart, enligt Altingets uppgifter.

– Det ingår ju i ett paket, som en regeringskälla beskriver det.

Nils Höglund är egentligen kritisk även till kommissionens förslag, men ser positivt på att de har stått på sig i förhandlingen med medlemsländerna som nu protesterar.

– Det går jättefint för dem att prata om att stoppa jakten på tigrar eller pandor och inte minst de afrikanska större djuren. Men här ska vi fortsätta. Det är något av en gammeldags imperialistisk hemsk västeuropeisk syn på natur och rättigheter.

Medelhavsfisket ska ändå följa sexmånadersstoppet

Ålfiskebegränsningen ska formellt påverka allt ålfiske i hav och kustzon. Men i praktiken är det endast fisket i norr som skulle begränsas av EU-beslutet, eftersom det redan nåtts en regional överenskommelse i Medelhavet.

– Eftersom det finns ett antal icke-EU-länder där så har man ett eget organ. EU-förslaget innehåller lite skillnader, men i det stora har man samma idé. Och det har medlemsländerna där gått med på, säger Nils Höglund.

Han tycker samtidigt att den svenska linjen rimmar illa med tanke på att regeringssamarbetet också avser att pausa miljöprövningen av vattenkraften. Denna hade annars genomförts bland annat med siktet att få till fler vandringsleder för ålen. Nu kommer i stället pressen öka på dem att vidta andra åtgärder.

– Det blir att man lägger en straffspark mot sig själv. Man ställer på något sätt energiproduktionen och utrotandet av en akut hotad art mot behovet hos ett 100-tal deltidsfiskare, men agerar inte för att lösa något av problemen, säger Höglund till Altinget.

Nohrén: Kommissionens förslag en miniminivå

Under torsdagen behandlas förslaget först i miljö- och jordbruksutskottet, för att därefter gå till EU-nämnden på fredag.

– Från MP:s sida vill förstås ha totalfiskestopp, det är ju en akut hotad art, säger Emma Nohrén, miljö- och jordbruksutskottets ordförande, till Altinget.

Partiet ställer sig dock bakom EU-kommissionens förslag, som ett steg i rätt riktning.

– Speciellt när man nu också ska pausa miljöprövningarna av vattenkraften, säger Nohrén.

Nohrén har svårt att köpa regeringens argumentation, som bland annat lutar sig mot kulturminnesklassningen.

– Ska vi ha något fiske kvar så måste det också finnas några ålar. Har vi en akut utrotningshotad art, så blir det inte mer av den för att man fiskar den, oavsett varför och syfte.

Hon ser också med viss förvåning på hur det nya regeringssamarbetet resonerat.

– Det har ju varit en hyfsad majoritet för att vi ska minska ålfisket tidigare. Men sedan har man sett det på olika sätt. Jag tycker att det är förvånande att regeringen den här gången inte går på kommissionens förslag. Det borde i alla fall vara en miniminivå, eftersom man säger att man hedrar den gemensamma fiskeripolitiken.

Altinget har sökt ansvarig minister Peter Kullgren (KD) för en kommentar utan framgång.

Forrige artikel Högsta förvaltningsdomstolen: Regeringen har inte brutit någon regel Högsta förvaltningsdomstolen: Regeringen har inte brutit någon regel Næste artikel Kinnunen (SD): Givet att SD ska vara med i arbetet med klimatplanen Kinnunen (SD): Givet att SD ska vara med i arbetet med klimatplanen
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.