Kinnunen (SD): Givet att SD ska vara med i arbetet med klimatplanen

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill inte släppa in SD i arbetet med den klimatpolitiska handlingsplanen. Men det avfärdas av SD. ”Jag skulle säga att det råder konsensus bland Tidöpartierna om att handlingsplanen omfattas av avtalets klimat- och energiavsnitt”, säger Martin Kinnunen (SD).

I flera artiklar om Tidöavtalets klimatpolitik har du kritiserat klimatmålen, men till Altinget har du tidigare sagt att klimatmålen inte är SD:s ansvar utan att de är regeringspartiernas eget projekt. Har ni ändrat uppfattning?

– Det jag menar är att det inte är så intressant för oss om man skriver en massa fina texter om att nå målen. Det bekymrar inte oss. Men målen ger oss inte några problem att samarbeta. De vill sträva mot målen, vi är mer intresserade av helheten, av konsekvenserna av politiken, säger Martin Kinnunen och fortsätter:

– Vi är inte intresserade av att arbeta med att styra mot de svenska klimatmålen. De europeiska däremot, når vi inte dem så ger det konsekvenser. Det är också mål som vi inte har någon nationell rådighet över. Men vi har inget emot om man skulle uppnå de svenska målen.

Det är väl känt att SD har en annan syn på nationella klimatmål jämfört med övriga riksdagspartier. Men kommer ni att lägga kraft i regeringssamarbetet på att ändra de uppsatta nationella målen?

– Jag tror att vi kommer gå mot en situation där man allt mer styr mot EU-målen, men jag vet inte om tiden är mogen att släppa de heliga klimatmålen.

Men kommer SD att driva på för att ändra de nationella klimatmålen?

– I Tidöavtalet finns med att göra en analys av hur de europeiska målen påverkar klimatpolitiken, så i teorin skulle man kunna landa i det, men det är nog inte sannolikt att börja göra om dem. Det spelar inte så stor roll för oss.

I en artikel i Svenska Dagbladet har du och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) olika uppfattningar om SD:s roll i arbetet med den klimatpolitiska handlingsplanen. Varför framhärdar ni i att SD ska vara en del i det arbetet när ministern anser att ni inte ska vara det?

– Jag skulle säga att det råder konsensus bland Tidöpartierna om att handlingsplanen omfattas av avtalets klimat- och energiavsnitt.

Men klimat- och miljöministern får väl sägas vara en central person för den delen av avtalet. Skulle hon ha missuppfattat det?

– Jag vill inte recensera vad hon har sagt. Men jag har insyn i arbetet med Tidöavtalets klimat- och energiavsnitt. Varje stycke där ska leda till en åtgärd. Hur gör en regering när man ska styra om den allmänna inriktningen av klimatpolitiken? Jag har svårt att se att något av partierna skulle anse att handlingsplanen inte omfattas. Det finns ingen konflikt här, utan det är ganska givet. Budgeten och handlingsplanen, det är de första sakerna man tänker på som ska omfattas.

I en artikel i SvD kallade SD-ledamöterna Elsa Widding och Jessica Stegrud klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari för ung och okunnig. Varför kritiserar SD-företrädare sin samarbetspartner på det sättet?

– Det måste man fråga de individerna om. Jag skulle inte ha några problem med att kritisera klimat-och miljöministern om det är befogat, men inte utifrån person utan från sak. Utifrån politik, inte person. Det har jag också förklarat för flera i partiet. Man kan inte välja sin ålder. Vi har också unga företrädare. Man får ha bättre argument.

Det är enormt fokus på klimatfrågorna i debatten. Hur ser du på risken att andra miljöfrågor glöms bort?

– Det är en viktig uppgift för oss i riksdagen att bevaka miljöpolitiken. Det finns en stor samsyn på många av frågorna bland samarbetspartierna, det är inte av ointresse som de inte är med i Tidöavtalet.

Forrige artikel Utvidgat ålfiskestopp stöter på patrull i Sverige Utvidgat ålfiskestopp stöter på patrull i Sverige Næste artikel Intern kritik mot valanalys: ”Det är kollektivt fattade beslut” Intern kritik mot valanalys: ”Det är kollektivt fattade beslut”
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.