KD: Samarbetar gärna brett om energieffektivisering

Antalet terawattimmar som behöver sparas för att Sverige ska nå EU-kraven växer. Nu lägger näringslivet in en lång önskelista med åtgärder för en ökad energieffektivisering. KD:s energipolitiska talesperson trycker på att partiet har frågan högt prioriterad.

Representanter ur fastighets- och industribranschen la gemensamt, under Fossilfritt Sveriges paraply, fram ett stort antal styrmedelsönskemål i fredags.

Med på listan ingår bland annat ett återinförande av stödet till flerbostadsrenoveringar, återuppstartade åtgärdsprogram till industrin och styrmedel i stil med den Vita certifikatsutredningen, vilka alla stoppats av den nya regeringsunderlaget.

Men Camilla Brodin, gruppledare och energipolitisk talesperson hos Kristdemokraterna, anser inte att samarbetet skjuter ansvaret ifrån sig.

– Regeringen blev kritiserad för att man la ner Vita certifikat-utredningen. Vissa tolkar det som att man skiter i energieffektiviseringen, men så är det absolut inte, säger Camilla Brodin till Altinget.

Enligt henne har partiet, och regeringssamarbetet, frågan högt på sin agenda och ser nu över vilka åtgärder de ska gå vidare med.  

– Det finns ju en jättestor potential, säger Brodin, som bland annat hänvisar till den Energiforsk-rapport som visade att mindre besparingar kan få stor effekt på det övergripande energipriset.

Till denna och Fossilfritt Sveriges lista kommer även ytterligare inspel. Så sent som i veckan bjöd Brodin och partikollegan Larry Söder in Innovationsföretagen till riksdagen för att presentera deras nya analyser. De pekade på att en effektivisering på tio procent kan leverera halverade elpriser framöver.

– Jag ser inte heller den här frågan som särskilt blockskiljande, utan det handlar mer om vägen framåt. Jag ser gärna ett brett samarbete här, säger Brodin.

S tar emot invit

Den utsträckta handen tas också emot av Monica Haider, S-ledamot i näringsutskottet, som ser positivt på alla de förslag som lagts fram av Fossilfritt Sverige.

– Vi skulle gärna sätta oss ner och komma fram till en överenskommelse. Det har Magdalena Andersson och Mikael Damberg sagt i varenda debatt, säger hon.

Men där rör det ett bredare paket kring en energiöverenskommelse. Hur ser ni på samtal kring enskilda sakpolitiska förändringar?

– Vi är samarbetsvilliga i de flesta frågorna.

Även om just utredningen om de Vita Certifikaten lagts ner anses inte utredningens arbete ogjort, fortsätter Brodin.

– Jag tror inte att man har begravt frågan helt, utan man ser vidare på vad man kan ta med sig från den, säger Brodin till Altinget.

Småhusstöd prio för KD

För partiets egen del så är en av de prioriterade åtgärderna nu för stunden att få på plats det stöd till enskilda hushåll med direktverkande el och gasuppvärmning som aviserats i budgeten. När Altinget kontaktade Boverket tidigare i januari hade arbetet inte dragit igång på myndigheten med att få igång stödet – som är budgeterat till 304 miljoner kronor i år.

– Det var en prioriterad fråga för oss i årets förhandling, säger Brodin.

Men huruvida det är prioriterat för just Kristdemokraterna att förlänga och utvidga stödet, såsom efterfrågas av Fossilfritt Sverige, återstår att se i kommande budgetförhandling.

– Där ska vi nu skicka in våra respektive partiers önskemål, och det sker nu i en öppen dialog med de andra.

Många terrawatt i beting

I och med att utmaningen bara på EU-nivå är så omfattande – inom det övergripande energieffektiviseringsdirektivet beräknas betinget landa på omkring 63 terawattimmar fram till 2030 – så efterfrågas det samtidigt långt mer omfattande styrmedel än de inriktade som nu ligger i pipeline från Fossilfritt Sverige.

Brodin vill dock inte gå in på detaljer kring vilka av de många förslag som ligger på bordet som är prioriterade, men trycker på att de åtgärder som ska läggas fram bör vara kostnadseffektiva och gynnsamma för medborgarna.

– Vi har tittat på frågan ur ett helhetsperspektiv – sedan har vi inte satt ner foten än, säger Brodin.

Utbildningspolitik i centrum

En sak är hon dock tydlig med: Det kommer att krävas stora utbildningsinsatser för att få den personal på plats som krävs för att leva upp till målsättningarna i den gröna omställningen generellt, och energieffektiviseringsmålen specifikt.

Samtidigt sitter inte Kristdemokraterna och bestämmer på varken utbildningsdepartementet eller arbetsmarknadsdepartementet.

Kommer du att skicka en uppmaning till dina kollegor Mats Persson och Johan Pehrson att ta tag i detta?

– Det hoppas jag att de redan är medvetna om. I det samlade regeringsunderlaget har vi stora ambitioner här. Och det gäller egentligen all kompetens. För hur får man också nästa generation, som inte heller är utbildade, att vilja vara med i den gröna omställningen, samtidigt som man ska vilja bidra till att Sverige är ett konkurrenskraftigt land. Det är en fråga som många tar upp med mig.  

Beslutskedja: Vita certifikat

8/10
2021
12/10
2021
4/10
2022
20/12
2022
1/1
2023
5/1
2023
10/1
2023
8/2
2023
21/12
2023
28/2
2024

Forrige artikel Nytt förslag till EU-förbud kan minska PFAS-utsläppen med 95 procent Nytt förslag till EU-förbud kan minska PFAS-utsläppen med 95 procent Næste artikel Lista: Här är de 100 000 hektaren som staten skyddar Lista: Här är de 100 000 hektaren som staten skyddar
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.