Lättade miljökrav för försvaret ut på remiss i vår

Regeringen avser att gå Försvarsmakten till mötes med lättnader i Miljöbalkens tillståndskrav, enligt försvarsminister Pål Jonson (M). En utredning ska ut på remiss i vår. ”Det här är en av de sakerna vi skulle kunna göra för att tillgodose en snabbare tillväxt av vår försvarsförmåga.” säger han.

Regeringen avser att underlätta för Försvarsmakten genom att införa lättnader i miljökraven. Det meddelade försvarsminister Pål Jonson (M) vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Det försvarsministern syftar på är den hemställan från Försvarsmakten om tillfälliga lättnader, under fem års tid, i Miljöbalkens krav. En hemställan som juristen Peter Ardö i slutet av sommaren fick den förra regeringens uppdrag att se över.

– Det är ditten och datten som försvaret vill ska hända. Mitt uppdrag är att se om det går att genomföra, att det inte krockar med EU-rätten och så vidare, och skriva en förordningstext, sade då Peter Ardö till Altinget.

Remiss under våren

Ardö lämnade in sin utredning till miljödepartementet före jul. Än så länge är beredningen av utredningen inte klar, den är en så kallad bokstavsutredning och formellt sett genomförd inom departementet, och därmed inte heller en allmän handling. Det meddelar klimat- och näringslivsdepartementet. Men avsikten är att den ska ut på remiss inom kort, enligt försvarsminister Pål Jonson.

– Den kommer gå ut på remiss, vi får återkomma när remissarbetet är klart någon gång till våren. Men en av de här sakerna den berör är ifall det skall vara anmälningsplikt eller tillståndsplikt vid nationell övningsverksamhet, säger han till Altinget.

Hur ser du på miljöriskerna med att försvaga Miljöbalkens krav?

– Jag ser också risker om vi inte får igång en snabbare tillväxt. Försvarsmakten har återkommande pekat på att detta utgör ett problem. Jag tycker rent generellt att Försvarsmakten har ett stort engagemang kopplat till miljöfrågor. Det märkte jag inte minst när jag jobbade i försvarsutskottet, säger Pål Jonson till Altinget och fortsätter:

– Det här är en av de sakerna vi skulle kunna göra för att tillgodose en snabbare tillväxt av vår försvarsförmåga, säger han och tillägger samtidigt att han inte vill föregripa remissrundan.

Försvarsmaktens förslag om lättnader innebär bland annat att övningsverksamhet ska kunna utökas utan att det prövas. Något som Ardö kallade för ”en ganska stor förändring” och att en del i hans uppdrag skulle bli att överväga hur man ska hantera frågor om exempelvis ökade störningar för omgivningen som det medför.

I sin hemställan skrev Försvarsmakten bland annat att: ”Försvarsmakten bedömer att det kommer vara svårt att innehålla en beslutstid om sex veckor om möjligheten för allmänheten att yttra sig över anmälan kvarstår.”

Hur ser på att enskilda kan få mindre möjligheter att yttra sig om exempelvis ökade störningar från försvarets övningar?

– Det kommer alltid att vara en balans. Någonting jag kan konstatera vid etableringen av nya regementena är att det var ett stort engagemang för att få den verksamheten. Jag tror att framför allt där man tidigare har haft militär verksamhet så finns det en hög acceptans för att det ibland smäller och att man ser grönklädd personal och så vidare.

Du menar att det finns en hög tolerans för Försvarsmaktens övningar?

– Det uppfattar jag faktiskt i den dialogen jag har haft med ett antal kommuner där finns en vilja att återfå militära etableringar.

Inget datum klart

Exakt datum när beredningen av Peter Ardös utredning ska vara färdig och därmed tillgänglig är inte bestämt, enligt uppgift från klimat- och näringslivsdepartementet.

{{toplink}}

Beslutskedja: Snabbare processer enligt miljöbalken för att stärka det militära försvaret

10/6
2022
19/1
2023
17/1
2024
13/3
2024
25/6
2024
3/9
2024

Forrige artikel Trots gallringen – över 150 utredningar i gång Trots gallringen – över 150 utredningar i gång Næste artikel Hundratusentals kan få mer i elstöd än de betalt för elen Hundratusentals kan få mer i elstöd än de betalt för elen
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.