Miljöministern: Därför ska artskyddet inte ingå i skogsutredningen

För en månad sedan presenterade regeringen den nya skogsutredningen, men den utlovade artskyddsutredningen syns ännu inte till. ”Jag har tyvärr inga nya besked att ge kring datum för det”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som försvarar beslutet om två skilda utredningar.

När den nya skogsutredningen presenterades för drygt en månad sedan fick regeringen kritik för att hantera saker i helt fel ordning. Det vill säga att inte se till att först få på plats en utredning om artskyddsfrågan, utan endast meddela att den utredningen kommer inom kort och att den ska hanteras av klimat- och näringsdepartementet.

Frustrationen kring artskyddet är stor inom skogsnäringen och senast i veckan beskrev Norra skog situationen som kaosartad i en debattartikel i Altinget. ”Det har hunnit bli en lång lista på orimliga effekter av lagstiftningen tillämpning som akut kräver politiska åtgärder.” skriver Norra skogs äganderättsjurist Ida Nyberg i debattartikeln.

Ministern: Det handlar också om miljövärden

Men när arbetet med utredningen ska komma igång – och vem som ska få uppdraget – kan inte klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ge besked om.

– Jag har tyvärr inga nya besked att ge kring datum för det. Men vi är självklart medvetna om att det är en svår fråga som påverkar skogsbruket i hög utsträckning, säger hon till Altinget vid pressträff nyligen med riksdagsjournalister.

Pourmokhtari fortsätter:

– Vi är väl medvetna om hur det påverkar skogsbruket och vi är väldigt måna om att kunna förbättra det här på bästa sätt, men det handlar faktiskt också om de miljövärden som artskyddet försvarar och vi är väldigt måna om att det inte sker förändringar på bekostnad av miljön.

Månader av förhandlingar inom regeringen

I landsbygds- och infrastrukturdepartementets utkast till direktiven till skogsutredningen, som Altinget tog del av redan i våras, ingick artskyddsfrågan. När utredningen presenterades nio månader senare fanns den inte med, utan ska alltså hållas kvar under klimat- och näringsdepartementets tak, det vill säga där lagstiftningen formellt sett hör hemma.

Det finns aktörer som tycker att artskyddet kunde ingått i skogsutredning. Varför anser du att de frågorna ska in i en egen utredning?

– Den stora skogsutredningen har ju som syfte en växande bioekonomi och se till att vi får ett mer aktivt skogsbruk i Sverige. Artskyddet handlar om att försvara vissa miljövärden och även om det kan stå i vägen för den här utvecklingen, sen ser inte vi att det vore lämpligt att hantera det i samma utredning, säger Pourmokhtari och fortsätter:

– Den utredningen som pågår kring skogen har ett syfte. Artskyddet har inte det syftet. Vill man titta på artskyddet, då ska man titta på det med miljöperspektivet som grundläggande syfte.

Var det viktigt att få igenom det i förhandlingarna?

– Ja.

{{toplink}}

Forrige artikel Utvidgade utsläppshandeln tar fart – men grunddragen möter mothugg Utvidgade utsläppshandeln tar fart – men grunddragen möter mothugg Næste artikel Tidö hann inte snacka – företagsansvarslag passerade ändå Tidö hann inte snacka – företagsansvarslag passerade ändå
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.