Naturbrukarna: "Bror duktig har belastat jordens resurser i onödan"

REPLIK. Att framställa sin egen kommun som förträfflig och andra som dåliga på klimat- och miljöområdet har blivit profilen från de styrande i landsbygdskommunen Örebro, skriver Rickard Axdorff från Naturbrukarna Sverige.

Av: Rickard Axdorff
Ordförande, Naturbrukarna Sverige

 

Först Björn Sundin (S) på DN Debatt (29/3). Han vill hjälpa Sundbyberg att bygga tätt och grönt eftersom de enligt honom inte kan det själva. Sen Lennart Bondeson (KD) på Altinget. Han vill få till ännu flera pekpinnar för alla som inte är lika duktiga som dem.

Men är dessa verkligen föredömen? Faktum är att dessa två miljöförespråkare är ansvariga för att deras gemensamma fastighetsbolag plöjer ner över en miljon kronor varje dag på ohållbart husbyggande. Bror duktig har belastat jordens resurser i åratal i onödan och fortsätter som om alternativ saknades.

Bygg med trä – inte cement

Allmännyttans fastighetsbolag i Örebro bygger nästan uteslutande flerfamiljshus i betong istället för i trä. Att det tillåts beror på en miljöfientlig ägarstyrning. Enligt flera internationella organ är cement och betong tillsammans med mineralolja de största hoten mot en hållbar värld. Trä från skogen är ersättningen och lösningen för dem båda. Vi är övertygade om att endast några få av kommuninnevånarna i Örebro, och troligen resten av landet, tycker att deras skattepengar aktivt ska placeras i miljöförstörande betong.

När byggandet ökar i kommunen kommer belastningen från betongen bli än värre. I stället skulle byggande kunna leda till kolinlagring, mångfald och miljönytta med hjälp av trästomme. Att investera i hållbar utveckling genom fiffiga bostäder av förnybart material är troligen en av de största åtgärderna politikerna faktiskt kan göra som ger direkt och tydlig effekt. Det kräver bara lite verkstad men verkmästaren har inte stämplat in.

Växjö en förebild

Örebro är i själva verket bland de sämsta i klassen. I exempelvis Växjö har framsynta och medvetna politiker redan försäkrat sig om att vartannat hus som kommunen äger kommer att ha trästomme redan 2020. I Växjö tar de folkvalda ansvar för framtiden medan de i Örebro blandar betong för glatta livet.  

Det går utmärkt att bygga flerfamiljshus med trästomme. Problem med brandskydd eller begränsningar i höjd är undanröjda sedan länge och just nu byggs världens högsta hus med trästomme, 84 meter! 

Trä bra för landsbygden

Ökad efterfrågan på flerfamiljshus med trästomme skapar dessutom fler inhemska jobb, gynnar handelsbalansen och skapar sysselsättning på landsbygden. När alla kostnader summeras har det visat sig billigare att bygga med trä. Aspekter som lågenergibyggande klarar trähus med bravur och jag inbillar mig att man dessutom mår bättre av att bo i ett trähus. 

Vid årsskiftet skrivs ägardirektiven om för många kommunens fastighetsbolag, inte bara för Sundin och Bondeson fantastiska Örebro. Att fortsätta lägga pengar på att bygga dyrt, ohållbart och klimatbelastande är inget som kommuner som i övrigt vill vara framsynta bör syssla med. Det enda som krävs är handlingskraft och insikt om fördelarna med det förnyelsebara cirkulära materialet från våra skogar. Skriver ni om ägardirektivet till årsskiftet eller tänker ni fortsätta stressa jordens resurser ännu mer?

Forrige artikel Staten måste stötta kommuner som ökar klimatarbetet Staten måste stötta kommuner som ökar klimatarbetet Næste artikel "Nu avgörs framtiden för den småskaliga vattenkraften"
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.