Ny rättschef klar i ledningen på ”superdepartementet”

Maria Åhrling har tagit över rollen som expeditionschef på klimat- och näringslivsdepartementet efter Annica Sandberg. Nu står det klart vem som tar över som rättschef på departementet efter Åhrling.

Efter lite mer än ett halvår har Maria Åhrling tagit klivet vidare till expeditionschefsrollen på klimat- och näringslivsdepartementet sedan den 15 januari.

Men Åhrling, som innan rollen som rättschef var enhetschef på skatte- och tullavdelningen på finansdepartementet, betonar att hon fortsatt har mycket att lära inom sakpolitiken.

– Det är ju massor av frågor som man nog aldrig kommer att kunna sätta sig in i fullt ut. Men det finns också många experter på alla ämnen. Så det är svårt att säga att man kan dem, säger Åhrling till Altinget.

Känner du att du har landat i din nya roll?

– Det tar nog lång tid innan man landar ordentligt, men absolut är jag på god väg.

Ny rättschef med tidigare energikompetens

Sedan i fredags står det också klart vem som efterträder Åhrling som rättschef, och därmed gör Jonas Pontén sällskap i ledningen av lagstiftningsarbetet på departementets två rättssekretariat.

Pontus Söderström, som senast kommer från en roll som departementsråd och tidigare gruppchef, tillträder som ny rättschef den 1 mars.

Han får då ansvar för den rättsliga prövningen av sakfrågor på energi-, klimat- och kemikalieområdet, medan Pontén har ansvar för miljöprövnings-, näringslivs- och naturmiljöfrågorna.

Och i alla fall ett av de sakområdena har Söderström tidigare erfarenhet, som enhetschef på infrastrukturdepartementet.

– Så det blir lite både och. Jag var i tre år chef för rättsenhetens frågor när det gäller energiområdet. Så den delen är jag bekant med sedan tidigare.

Men klimat- och kemikaliefrågorna blir nya.

– Det är jätteintressanta och spännande frågor, där det händer väldigt mycket. Så det ska bli roligt, spännande och utmanande, säger Söderström till Altinget.

Forrige artikel Han efterträder avliden EP-ledamot Han efterträder avliden EP-ledamot Næste artikel Svenska EP-ledamöters inflytande minskar – några sticker ut Svenska EP-ledamöters inflytande minskar – några sticker ut
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.