Ökade klimatutsläpp under 2015

KLIMAT. Både klimatutsläpp och BNP steg första kvartalet i år, tvärtemot regeringens ambitioner att minska utsläppen med bibehållen tillväxt. 

Sveriges ambition är att visa världen att det går att öka den ekonomiska utvecklingen, utan att öka utsläppen av växthusgaser. Men när Statistiska centralbyrån, SCB, för första gången presenterade kvartalssiffror för utsläpp av växthusgaser går inte siffrorna helt åt det håll som det är tänkt. BNP ökade visserligen under det första kvartalet år 2015, jämfört med år 2014 – men det gör även utsläppen av växthusgaser.

Utsläppen av växthusgaser ökade med 3,7 procent under första kvartalet i år, jämfört med förra året. Samtidigt ökade BNP med endast 3 procent. Orsaken till att utsläppen av växthusgaser ökade mer än BNP beror främst på att den ekonomiska tillväxten skedde inom den utsläppstunga transportindustrin, enligt SCB.

Under årets andra kvartal ökade utsläppen endast med 0,2 procent jämfört med året innan, men samtidigt ökade BNP med 3,9 procent. Omkastningen av siffrorna beror på att den ekonomiska utvecklingen skedde inom branscher som kan ha god utveckling, utan att utsläppen automatiskt ökar.

Svaveldirektiv sätter spår

Dessutom får det nya svaveldirektivet för sjöfarten, som trädde i kraft under 2015, genomslag under andra kvartalet och utsläppen för transporterna minskar under perioden jämfört med år 2014.

Rapporten var den första kvartalsrapporten med utsläpp växthusgaser och luftföroreningar. Nästa publicering, för det tredje kvartalet, sker den 29 januari. Nästa publicering med helårssiffror sker den 13 juni.

 

Forrige artikel Grundvatten föreslås bli riksintresse Næste artikel "Nu gäller det för Sverige i slutförhandlingarna"
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.