Orsaborna får rösta i EU-valet – och om vindkraft

Invånarna i Orsa ska folkomrösta om två vindkraftsparker i kommunens norra delar. Det beslutade kommunfullmäktige på måndagen, rapporterar SVT Dalarna.

Vindkraftsbolaget Dalavind har ansökt om att få bygga vindkraft i norra delarna av Orsa kommun: 27 verk i Noppikoski och 10 i Jordikamäck. Vid kommunfullmäktiges sammanträde på måndagen beslutade politikerna att det ska hållas en folkomröstning i frågan. Det rapporterar SVT Dalarna.

Folkomröstningen ska genomföras i samband med valet till EU-parlamentet den 9 juni nästa år. Frågan som medborgarna ska ta ställning till ska lyda:” Ska Orsa kommun tillåta vindkaftsprojekten Noppikoski och Jordikamäck?”.

30 snurror på andra sidan gränsen

I Dalavinds projekt ingår också att bygga 30 vindkraftverk strax norr om Noppikoski, i Ljusdals kommun. Där finns det i dagsläget vare sig något ja eller nej från kommunen till projektet.

– Vi är mitt inne i arbetet med översiktsplanen och vindkraftsplanen, men vi har löpande kontakt med exploatörerna, säger Viktor Svensson, planingenjör på Ljusdals kommun, till SVT Dalarna.

Forrige artikel Klimatevent med ministern ställdes in av säkerhetsskäl Klimatevent med ministern ställdes in av säkerhetsskäl Næste artikel Widding: ”Nu kan jag säga vad jag vill” Widding: ”Nu kan jag säga vad jag vill”
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.