Widding: ”Nu kan jag säga vad jag vill”

Elsa Widding har en bättre relation till Sverigedemokraterna i dag än innan hon lämnade partiet för att bli riksdagens enda vilde. ”Jag tror att de har samma uppfattning i många frågor som jag driver. Men det är svårare för dem för de är rädda om sitt rykte”, säger hon till Altinget. 

När Elsa Widding inleder sitt andra år som folkvald gör hon det som riksdagens enda vilde. Men att det skulle begränsa hennes möjligheter att påverka politiken tror hon inte, snarare tvärt om. 

– Inget ont om SD, men jag tror att förutsättningarna är betydligt bättre än vad de var i partiet. Nu kan jag säga vad jag vill, säger hon till Altinget. 

Det var i maj som Widding lämnade Sverigedemokraterna efter att partiet, enligt henne, inte backat upp henne tillräckligt när hon i en tweet kritiserats av utbildningsminister Mats Persson (L) för att ha deltagit i den kritiserade norska konferensen Spotlight. Ett deltagande hon inte ångrar. 

Med lite perspektiv på det som skedde i våras, är det något du skulle gjort annorlunda?

– Det skulle väl i så fall vara att aldrig gå in i politiken kanske.

Elsa Widding beskriver det som en chockartad upplevelse när hon efter förra valet tog plats i miljö- och jordbruksutskottet.

– Jag trodde att det var på ett annat sätt, att man satt och diskuterade saker. Men det är väldigt formalistiskt och svårt att säga något. Man bestämmer på förmöten innan vem som får säga något, säger hon.

Uppmanades lämna

Elsa Widdings uttalanden om klimatkrisen har kritiserats av såväl opposition som forskare. När hon kandiderade till Sverigedemokraterna fick hon i uppdrag av partiet att leda en utredning om energiförsörjningen. Men efter att hon efter valet först tagit plats i miljö- och jordbruksutskottet flyttades hon till skatteutskottet.

Widdings beslut att lämna partiet beklagades av partiet, som dock ändå uppmanade henne att lämna sin plats. 

Kan du förstå att SD vill ha tillbaka sin riksdagsplats?

– Ja, det kan jag absolut förstå. Det är inget konstigt. Men som det är i dag vet jag inte om de tycker att det är jättedåligt att jag är kvar eftersom vi inte har några konflikter.

Hur tänker du då?

– Det är väl jättebra för dem att det är något som vågar ta i vissa frågor. Jag tror att de har samma uppfattning i många frågor som jag driver. Men det är svårare för dem för de är rädda om sitt rykte och måste tänka på väljarna. 

Kan rösta annorlunda

Som vilde har Widding ingen avgörande röst i riksdagen. Sverigedemokraterna och regeringspartierna har majoritet även utan hennes röst.

I stället ser hon att hennes uppdrag i dag är att lyfta sina egna prioriterade frågor. Det handlar om energipolitiken, klimatfrågan och världshälsoorganisationen WHO:s inflytande över svensk lagstiftning. 

– Jag ser det som att jag har ett operativt jobb att få upp frågor på bordet, säger hon. 

Widding planerar bland annat att rikta åtta interpellationer till ministrarna under hösten, lägga fram motioner och anordna seminarier.

När Widding lämnade Sverigedemokraterna meddelade hon visserligen att hon ändå planerar att rösta som partiet. Men till Altinget säger hon att det kan komma frågor där hon vill annorlunda.

– Det beror delvis hur de kommer att rösta. Om vi ska rösta om att ge WHO mer makt, då skulle jag självklart inte rösta för det, säger hon.

 {{toplink}}

Därför stannar hon

Trots att Sverigedemokraterna uppmanat henne att lämna sin plats till någon annan tycker Elsa Widding att relationen till sitt gamla parti är bra.

– Mycket bättre nu än jag hade tidigare tycker jag. Så klart träffar jag dem inte lika mycket, men jag röstar ju som SD.

Enligt Widding är det däremot inte aktuellt att återvända till partiet, och inte heller att kliva av. Hon har för mycket att göra.

– Jag tänker ibland att det vore himla skönt att göra det. Men jag känner att jag också skulle göra många människor besvikna, det är därför jag stannar, säger hon.

{{toplink}}

Forrige artikel Orsaborna får rösta i EU-valet – och om vindkraft Orsaborna får rösta i EU-valet – och om vindkraft Næste artikel Efter den slopade reduktionsplikten – regeringen vill köpa utsläppskrediter från EU-medlemmar Efter den slopade reduktionsplikten – regeringen vill köpa utsläppskrediter från EU-medlemmar
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.