Regeringen inför investeringsstöd till energieffektiviseringar

Regeringen avsätter 397 miljoner kronor i ett stöd för energieffektiviseringar till småhus i budgeten för 2023, en åtgärd som kan bidra när byggandet bromsar in, menar Byggföretagen. Men Fastighetsägarna saknar motsvarande stöd till flerbostadshus och Villaägarna hade gärna sett en annan utformning. 

Investeringsstödet ska gå till satsningar på energieffektivisering i småhus som värms upp med direktverkande el eller gas och ska kunna användas exempelvis för konvertering av uppvärmningssystem och för energieffektiviserande renoveringar. 

Stödet välkomnas av Byggföretagen som menar att det kan bidra positivt i ett läge där byggandet bromsar in. 

- Vi ser att nybyggnadsinvesteringarna kommer att falla tillbaka de närmaste åren till följd av inflation och stigande räntor. Här blir ju energieffektiviseringarna för privatpersoner något som kan bidra till ombyggnadsinvesteringar. Så det är något som är positivt, framförallt för installatörsbranschen, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert på Byggföretagen. 

För 2024 och 2025 räknar regeringen med att anslaget ska öka till 400 000 000 kronor
per år. Det ekonomiska investeringsbidraget ska administreras av länsstyrelserna med stöd av Boverket.

Annan utformning

Även Villaägarna välkomnar att man prioriterat satsningar på småhus. Men de hade velat se en annan lösning för stödet. 

– När det gäller energieffektiviseringsstödet för de som har direktverkande el och gas är det klart bra att man gör något för den gruppen. Men det som vi ser som en svaghet är att man utformar det just som om ett investeringsstöd, det innebär att det bara finns kvar så länge det finns pengar, säger Lena Södersten, förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund. 

Villaägarnas förslag är att regeringen i stället borde utforma satsningen genom att göra det möjligt att använda rotavdraget under en femårsperiod. 

– Det är ganska stora investeringar det handlar om och en sådan utformning skulle kunna möjliggöra större investeringar utan att man hamnar i en situation där stödet tar slut, säger Lena Södersten.

Avvecklar stöd för flerbostadshus

Satsningen på energieffektivisering för småhus aviserade de fyra samarbetspartierna i Tidöavtalet. Men samtidigt valde de redan i den föregående budgeten som röstades igenom 2021 att avveckla det stöd för energieffektiviseringar till flerbostadshus som tidigare funnits. 

I budgeten föreslår nu regeringen att stödet för energieffektiviseringar till flerbostadshus minskas från 1 402 miljoner kronor för 2022 till 350 miljoner för 2023. Men från 2024 ska stödet öka något igen, upp till 840 miljoner.

Regeringen föreslår att medel tillförs för att kunna betala ut stöd till alla som beviljats stödet före den 31 december 2022. Men därefter kommer inga ansökningar att beviljas.

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna är positiv till att det görs ett stöd för energieffektivisering för småhus men menar att andra typer av fastigheter också behöver ingå i satsningen. 

– Vi är positiva till alla sådana satsningar. Men vi är angelägna om att det sker utifrån ett helhetsperspektiv på fastighetssektorns klimatpåverkan och då får man inte glömma insatser som berör även kommersiella fastigheter och flerbostadshus, säger han till Altinget. 

Beslutskedja: Förslag till förordning om bidrag för energieffektivisering i småhus

8/11
2022
17/1
2023
8/3
2023
14/3
2023
14/3
2023
29/3
2023
11/4
2023
8/5
2023
25/5
2023
10/8
2023
7/3
2024
2/4
2024
16/4
2024
20/8
2024

Forrige artikel Gellerman (L) försvarar klimatbonus-beslut: Det går inte ihop Gellerman (L) försvarar klimatbonus-beslut: Det går inte ihop Næste artikel Oppositionens kritik: ”Politik för ökade fossilsubventioner” Oppositionens kritik: ”Politik för ökade fossilsubventioner”
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.