Regeringens paus delar tunga myndigheter

Regeringen planerar att sätta processen för omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd på ett års paus, något som delar expertmyndigheterna. Havs- och vattenmyndigheten gör tummen upp, men Naturvårdsverket ifrågasätter nyttan med pausen.

Regeringen förbereder en paus av omprövningen av miljövillkoren för landets vattenkraftverk. Syftet, enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), att värna landets fossilfria vattenkraft som bidrar med planerbarhet, stabilitet och balansering till elsystemet.

– För att värna dessa egenskaper behövs det – innan omprövningen fortsätter – en ordentlig analys av vad elsystemet klarar av, sade hon vid förra veckans pressträff.

Bland de tunga expertmyndigheterna Energimyndigheten, Svenska Kraftnät, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket får regeringens plan ett blandat bemötande i den blixtsnabba remissrunda som har genomförts. Eller mer exakt – en myndighet sätter hälarna i marken: Naturvårdsverket.

”Vi ser inte tydligt vilken nytta den föreslagna pausen ska göra.” skriver myndigheten och påpekar att en utvärdering av genomförda omprövningar samt översyn av reglerna bör kunna genomföras parallellt, utan att pausa den nationella omprövningsprocessen.

Genom att trycka på paus uppstår inte bara en risk för ytterligare försening av miljöåtgärder, enligt myndigheten, utan dessutom en risk för att EU-kommissionen inleder ett överträdelseärende mot Sverige under ramdirektivet för vatten.

Hav och Svenska Kraftnät vill se paus

Även Havs- och vattenmyndigheten gör bedömningen att en paus är negativt för miljön. ”För vissa arter är det extra känsligt att vänta med miljöåtgärder, exempelvis ål, havsnejonöga och gullspångslaxen (som är en av några få insjölekande laxstammar i världen), då de är akut hotade.” skriver myndigheten i sitt yttrande.

Men trots det akuta hotet för de nämnda arterna, så gör myndigheten tummen upp för regeringens planerade paus för att ha tid att se över normsättningen och eventuellt föreslå förändringar. Detta då det finns risk för att produktionsbortfallet, till följd av omprövningarna, kommer att överstiga det nationella riktvärdet på 1,5 terawattimmar och att det finns en betydande risk för negativ påverkan på elsystemets reglerförmåga.

Även Svenska Kraftnät sluter upp bakom pausen. Vattenkraften har en nyckelroll i elsystemet, betonar det statliga affärsverket i sitt yttrande. ”Det är därför viktigt att säkerställa att det finns förutsättningar för att beakta alla vattenkraftens förmågor som omfattas av en effektiv tillgång till vattenkraftsel (reglerförmåga, bidrag till frekvensstabilitet, rotorvinkelstabilitet och spänningsstabilitet, elproduktion och elberedskapsförmågor) vid statusklassning och normsättning.” skriver Svenska Kraftnät.

Neutral Energimyndighet

Energimyndigheten väljer att inte göra något tydligt ställningstagande för eller emot en paus, men skriver i sitt yttrande att syftet med pausen bör bli tydligt. Myndigheten skriver också vad syftet bör vara: Att säkerställa att miljöanpassningen av den svenska vattenkraften leder till en effektiv tillgång till vattenkraftsel.

Energimyndigheten skickar också med tre saker som bör ske under pausen, för att uppnå syftet:

  • De juridiska möjligheterna att säkerställa miljöanpassningarnas påverkan på en effektiv tillgång till vattenkraftsel, särskilt avseende reglerförmåga och elproduktion, behöver utredas.
  • Det nationella behovet av områden för att uppfylla Sveriges åtaganden inom art- och habitatdirektivet behöver kartläggas utifrån den vattenkraft som ska omprövas.
  • Vattenkraftens betydelse för utvecklingen av Sveriges elsystem behöver analyseras och det samhällsekonomiska värdet av vattenkraftens förmågor behöver beskrivas kvantitativt om möjligt och annars kvalitativt för att kunna väga det mot miljönyttan.

Forrige artikel Hela listan: De roddar Tidöpartiernas samordning Hela listan: De roddar Tidöpartiernas samordning Næste artikel Fossilfria stålet smuttar på fördrinken – men väntar med champagnen Fossilfria stålet smuttar på fördrinken – men väntar med champagnen
Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Hur ska larmrapporter om fiskebestånden hanteras om man samtidigt inte vill slå ut näringen? Frågan om hur hängslen och livremmar i den gemensamma fiskepolitiken ska behandlas orsakar just nu splittring i både politiska familjer och mellan lagstiftare. I parlamentet firar nu flera svenska ledamöter en delseger.