Fossilfria stålet smuttar på fördrinken – men väntar med champagnen

De nya ramarna för utsläppshandeln anses ge goda förutsättningar för både Hybrit och H2GS, som nästintill kan räkna med att den fossilfria stålen får fri tilldelning. Men det är mer oklart om den gröna vätgasen kommer att få samma fördelaktiga läge.

Som en del i vinst- och kostnadskalkylen för de nya planerade stålproduktionerna i norra Sverige spelar villkoren för utsläppshandeln en stor roll.

Detta eftersom de potentiella lågutsläpparna då kommer att få stora volymer av utsläppsrätter fritt tilldelade till sig fram till 2034 som de kan sälja vidare, vilket därmed gör att en lika stor andel av ökade produktionskostnaderna inte behöver trilla ner på konsumentledet.

Men inför revideringen av utsläppshandeln har det inte varit helt klart att de nya aktörerna kan få en lika god konkurrenssituation. Centralt har varit frågan om, och hur, de ska omfattas av samma riktmärken, och därmed också få samma konkurrensvillkor inom utsläppshandeln. I den senare frågan har striden bland annat rört om de ska vara med att sätta riktmärket, och därmed pressa ner nivån på fri tilldelning genom att sänka genomsnittsnivån för märket.

Detaljreglerna avgör

I överenskommelsen som slöts i helgen ser de i alla fall ut att kunna fira en delseger, genom att lagstiftarna kommit överens om att de ska ingå. Men än kan champagnen inte korkas upp, eftersom det är först i efterföljande detaljlagstiftningar som riktmärket fastställs. Istället får de smutta för fördrinken.

– Alltså, kommissionen ska ju göra jobbet innan allt är klart och detta är något som vi och våra investerare kommer följa noga. Men instruktionen till kommissionen är jättetydlig, och följer de instruktionen så ska vi få tilldelning enligt samma principer som det bruna stålet, säger Ola Hansén på H2 Green Steel till Altinget.

Då får ni fri tilldelning fram till 2034, som är bra att ha i kostnadskalkylen?

– Ja, vi kommer att få ett överskott som vi kan använda det. Men som sagt – det är inte klart.

Inte klart var vätgasen hamnar

Det är inte heller lika säkert att en annan central pusselbit i kostnadskalkylen är hemma. Nämligen hur, och om, aktörernas ”gröna” vätgasproduktion ska ingå i samma riktmärke som resterande vätgasproduktion.

– Om man likställer alla vätgasproducenter som kommer de att komma med där. Och sedan är det frågan hur det utformas, om det blir ett riktmärke för hela anläggningen inklusive vätgasen. Men det är något som kommer att fastställas nu, och pågå i närmare ett och ett halvt år, säger Stefan Savonen på LKAB, en av delägarna i Hybrit-projektet, till Altinget.  

H2GS har drivit att grön vätgasproduktion ska läggas till i den lista på verksamhetstyper som ska ingå i systemet. Nu blev det inte så, men Ola Hansén ser samtidigt att en viss vinst gjordes genom att det i förordet till det nya utsläppshandelsdirektivet tydligt står att riktmärket för vätgas även ska inkludera den gröna vätgasen.

– Men förordet är ju samtidigt inte lika styrande som lagtexten såklart, säger Ola Hansén.

Forrige artikel Regeringens paus delar tunga myndigheter Regeringens paus delar tunga myndigheter Næste artikel Regeringen och Boverket får pisk för klimatanpassningsarbetet Regeringen och Boverket får pisk för klimatanpassningsarbetet
Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Hur ska larmrapporter om fiskebestånden hanteras om man samtidigt inte vill slå ut näringen? Frågan om hur hängslen och livremmar i den gemensamma fiskepolitiken ska behandlas orsakar just nu splittring i både politiska familjer och mellan lagstiftare. I parlamentet firar nu flera svenska ledamöter en delseger.