Regeringens vindkraftsförslag kan få svårt att passera riksdagen

Regeringen vill förändra det kommunala vindkraftsvetot, men det är osäkert om lagförslaget passerar riksdagen. SD och C säger nej, KD överväger ett avslag och M har ännu inte tagit ställning. ”Som det ser ut nu, har jag svårt att se att vi ska rösta för propositionen.” säger Centerpartiets Rickard Nordin till Altinget.

Centerpartiet har redan tidigare gjort klart att så länge regeringen inte presenterar ett skarpt förslag om lokal och kommunal ersättning vid vindkraftsetableringar, så kommer partiet inte att säga ja till propositionen om ett förändrat kommunalt veto. Att regeringen nu tillsätter en utredning om att stärka kommuners och lokalsamhällens incitament förändrar inte någonting, enligt Rickard Nordin (C).

– Det finns fortfarande inget skarpt förslag på plats, utan bara en utredning. Vi vet inte vad den landar i eller hur de förslagen kommer tar emot. För att stötta propositionen behöver vi ett skarpt förslag på bordet. Som det ser ut nu, har jag svårt att se att vi ska rösta för propositionen, säger han till Altinget.

Enligt lagförslaget ska kommunernas möjlighet att säga nej till vindkraftsetableringar förändras så att kommunen ger besked i början av processen. Ett eventuellt medgivande kan sedan vindkraftsbolaget använda vid en tillståndsansökan inom fem år. Men att ändra vetot nu, utan att först ha klargjort hur lokalsamhällen och kommuner kan ersättas, kommer inte få fart på vindkraftsutbyggnaden, enligt Nordin.

– Den enda som det förändrade vetot leder till är fler tidiga nej, inte fler ja. Det är fler ja som behövs, säger han.

SD: Stödjer inte propositionen

Sverigedemokraterna kommer att avslå motionen, enligt partiets energipolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson. "Vi kommer inte stödja den kommande propositionen då man fortsatt inte tar ett samlat grepp kring en likvärd konkurrens mellan kraftslagen" skriver han i ett sms till Altinget. Det SD vänder sig emot är att det är "förbjudet med kärnkraft i 287 av 290 kommuner".

Kristdemokraternas Camilla Brodin är avvaktande till propositionen samt anser att den aviserade utredningen om lokala incitament är alldeles för smal. Strandhäll tog vid pressträffen som exempel att en simhall eller fotbollsplan kan vara ett sätt att väga upp en vindkraftsetablering.

– En liten muta här, då säger vi ja. Det kanske inte är riktigt det som är grejen. Vi vill se en utredning om lokala ersättningar som omfattar alla naturresurser: Vattenkraft, vindkraft, gruvor och elnät, säger Camilla Brodin.

Hur KD kommer att ställa sig till lagförslaget om vetot är osäkert.

– Det kommer bli en följdmotion. Kanske landar vi i ett avslag, säger Camilla Brodin.

Ett parti säker på sitt ja

Moderaterna har ännu inte tagit ställning, men kommer göra det "i närtid", enligt Carl Oscar Bohlin (M), partiets energipolitiska talesperson. Inte heller Liberalerna vet hur partiet ställer sig till lagförslaget, men energipolitiska talespersonen Arman Teimouri betonar att man inte kommer stödja ett förslag som urholkar det kommunala vetot. Även Vänsterpartiet bereder sitt ställningstagande, enligt partiets energipolitiska talesperson Birger Lahti.

Miljöpartiet kommer att rösta för lagförslaget, enligt Lorentz Tovatt, energipolitisk talesperson.

Utredare redan klara

Förutom utredningen om stärkta incitament till kommuner och lokalsamhällen för utbyggd vindkraft ska regeringen även tillsätta en utredning som effektiviserar regeringens roll som prövningsmyndighet för förvaltningsärenden enligt miljöbalken, bland annat ärenden om havsbaserad vindkraft som beslutas av regeringen om de är placerade i den ekonomiska zonen.

– Man ska använda länsstyrelserna i högre utsträckning för att förbereda ärenden. I dag sker allt i Regeringskansliet, säger Annika Strandhäll vid pressträffen.

Direktiven till de två utredningarna beslutas vid torsdagens sammanträde. Utredarna är redan klara. Incitamentsutredningen ska ledas av Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande (C) i Leksands kommun. Prövningsutredningen ska ledas av Eva Östman Johansson, kammarrättsråd och vice ordförande på avdelning på Kammarrätten i Stockholm. Deadline är 31 mars 2023 respektive 30 juni 2023.

Den fjärde delen i regeringens paket är att uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten att utreda konkurrerande vindkraftparker till havs. Myndigheten ska utreda ett system för hur aktörer kan tilldelas ensamrätt att etablera havsbaserad vindkraft i specifika områden. Myndigheten ska redovisa uppdraget senast 30 november 2022.

{{toplink}}

Beslutskedja: En ökad förutsägbarhet vid miljöprövning av vindkraft

19/10
2020
19/10
2020
21/10
2020
22/6
2021
30/6
2021
5/11
2021
9/11
2021
16/11
2021
10/12
2021
25/2
2022
1/3
2022
8/3
2022
6/4
2022
6/4
2022
20/4
2022
9/6
2022
21/6
2022
21/2
2023
19/9
2023

Forrige artikel Röd-gul-grön: Expertgrupp vill ha trafikljusmodell för att undvika grönmålade investeringar Röd-gul-grön: Expertgrupp vill ha trafikljusmodell för att undvika grönmålade investeringar Næste artikel Utredning om jakt- och fiskerätt ökar spänningar mellan samer och jägare Utredning om jakt- och fiskerätt ökar spänningar mellan samer och jägare
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.