Replik: Ohållbara kompromisser gör att MP måste lämna regeringen

REPLIK. Miljöpartiet kan inte gå i opposition mot sig själva. Vi behöver en utvecklad, enad och tydlig politik. Därför måste vi lämna regeringen, skriver Erik Wahlström, Grön ungdom i Uppsala. 

Erik Wahlström
Språkrör, Grön Ungdom, Uppsala län


Rebecka Le Moine (MP) har helt rätt i att Miljöpartiets nästa språkrör har stora skor att fylla. Med opinionssiffror som knappt håller oss över riksdagsspärren, försvagat förtroende i våra kärnfrågor och ett låst politiskt läge måste vår nästa företrädare ha stor kompetens och vara grundad i de gröna kärnvärdena.

Som tur är har vi flera sådana kandidater, inte minst Le Moine själv. Likt vad hon anför i sin artikel tror inte heller jag att det räcker med att bara välja en ny person som för fram vår otydliga politiska position. Det krävs en större förändring än bara ett språkrörsskifte.

Löser inte våra problem

Trots vår delade problembild landar vi i helt olika slutsatser. Le Moine menar att MP behöver ett språkrör som står utanför regeringen och som för vår riktiga politik, inte den som vi för i regeringen. Denne skulle inte tveka till att kritisera de partier, inklusive oss själva, som inte gör tillräckligt för klimat och rättvisa.

Tanken är god – givetvis vore det bekvämt att kunna äta kakan och samtidigt ha den kvar. Men att gå i opposition mot oss själva löser inte våra fundamentala problem:

  1. Samarbetet:
    Det är ingen hemlighet att regeringssamarbetet med S har kantats av konflikter, något som lett till stora politiska förluster och väljartapp för oss. Vattenfalls kolgruvor, migrationen och utbyggnaden av Arlanda och Preem är alla frågor där S vägrat ge med sig. Att vi har behövt kompromissa i dessa frågor har skadat oss i grunden.

  2. Politiken:
    Partier som sitter i regering får ofta problem med att utveckla ny politik. Denna reformtrötthet har exempelvis lyfts fram som en betydande orsak till varför Alliansregeringen förlorade i valet 2014. Trenden har också setts i MP – vi har helt enkelt inte svar på dagens utmaningar. Så länge vi sitter i regeringen kommer vi förmodligen inte heller kunna hitta dem.

  3. Kommunikationen:
    Både internt och externt riktas kritik mot att våra språkrör är för osynliga och vår kommunikation för otydlig. Detta framgick också tydligt i vår senaste valutvärdering. Jag betvivlar att ett språkrör som i princip har i uppgift att kritisera andra i partiet något som skulle förbättra detta. Snarare skulle en sådan ständig kollisionskurs göra det omöjligt för väljarna att veta vilken politik vi egentligen står för.

Måste lämna regeringen

Att ha ett språkrör utanför regeringen är därför ingen lösning på våra problem. Om vi är i en situation där vi känner behovet av att bedriva opposition mot oss själva är det bara ett tydligt tecken på att regeringssamarbetet inte fungerar. Antingen så har vi fått göra för många kompromisser eller så vilade samarbetet på skakiga grundvalar redan vid dess start.

Oavsett vad så är det tydligt att det bara finns ett sätt för MP att börja utveckla och driva vår egna politik. För att frigöra oss från de återkommande ohållbara kompromisserna måste vi lämna regeringen. Om vi ska kunna stanna kvar i riksdagen och fortsätta vara den gröna rörelsens parlamentariska gren är detta grundfrågan som nästa språkrör måste ta itu med.

Forrige artikel WWF: Ny politik krävs för att rädda skogens biologiska mångfald  WWF: Ny politik krävs för att rädda skogens biologiska mångfald  Næste artikel M-ledamot: Miljöbalken sätter stopp för flera försvarsövningar M-ledamot: Miljöbalken sätter stopp för flera försvarsövningar
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.