Lägre arbetsglädje på nya superdepartementet

Efter miljödepartementets sammanslagning med näringsdepartementet har arbetsglädjen sjunkit med 20 procent.

Sedan miljödepartementet och näringsdepartementet slogs samman till det nya klimat- och näringslivsdepartementet har arbetsglädjen sjunkit drastiskt.

I jämförelse med en arbetsmiljöundersökning på miljödepartementet strax före regeringsskiftet, i september 2022, har andelen som upplever en god arbetsglädje minskat med nära 20 procent (från 71 till 57 procent). För näringsdepartementet handlar det om ett tapp med 10 procent. 

Den senaste mätningen visar hur nära var tionde medarbetare på klimat- och näringslivsdepartementet bedömer att arbetsglädjen är så pass dålig att det omedelbart behöver åtgärdas. Fyra av tio medarbetare upplever att arbetsglädjen är eller kan bli en riskfaktor.

– Det ser olika ut på olika enheter och sker ett kontinuerligt arbete för att se till att vi, trots att vi har svåra och viktiga uppgifter, ser till att det finns en balans i arbetet. Att det finns möjlighet till återhämtning samtidigt som man känner en arbetsglädje och stimulans, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), som leder departementet, till Altinget.

Det är däremot myndighetens HR-enhet som ansvarar för arbetsmiljöfrågorna. Pernilla Rosengren Johansson, chef för enheten, skriver i ett mejl att ”Regeringskansliet verksamhet, liksom många andra arbetsplatser, varit påverkad av händelser både i Sverige och omvärlden” och att det pågår ett arbete med att fastställa nya arbetsmiljöplaner för departementen. 

Tung arbetsbelastning

Anställda på klimat- och näringslivsdepartementet upplever även att arbetsbelastningen är hög. Belastningen bedöms vara tredje högst i hela Regeringskansliet och sex av tio medarbetare upplever att det är eller kan vara en riskfaktor. 17 procent i den senaste undersökning anser att arbetsbelastningen är på nivån att det direkt behöver tas omhand.

– Jag tror att det är en blandning av att det är en del sviter kvar sedan ordförandeskapet i EU och att det är mycket som händer rent politiskt i departementet med elpriser, elektrifiering, klimathandlingsplan, reduktionsplikt och så vidare, säger en anställd på klimat- och näringslivsdepartementet till Altinget.

Utöver vinterns höjda elpriser och arbetet med det stöd som skulle gå ut till företag och hushåll innebar vårens EU-ordförandeskap en tung arbetsbörda för departementet som till slut fick stora delar av klimatpaketet ”Fit-for-55” i hamn.

– Jag är djupt imponerad av insatserna från våra tjänstemän på departementet och på plats i Bryssel, och samspelet mellan dem. Det är en otrolig arbetsinsats, säger Ebba Busch. {{toplink}}

Flytten

Klimat- och näringslivsdepartementets inrättande vid årsskiftet innebar stora förändringar för organisationen. Frågor har bytt departement, enheter har stegvis flyttats och ännu har inte alla delar kommit på plats.

– Det har tagit lite tid för departementet att kännas som en organisation, men det börjar absolut närma sig, säger den anställda som Altinget har pratat med.

I de senaste mätningarna rör sig också arbetsglädjen, trots ett stort tapp jämfört med innan regeringsskiftet, sakta uppåt. 

– Departementsledningen anstränger sig ändå för att försöka ena departementet skulle jag säga, även om det såklart fortfarande är tydligt att det delas upp i två ben under varje minister. 

,

Forrige artikel Är en konservativ kickboxare från oljeindustrin rätt person att kämpa för EU:s gröna vision? Är en konservativ kickboxare från oljeindustrin rätt person att kämpa för EU:s gröna vision? Næste artikel EU:s ekonomikommissionär: ”Vi måste satsa mer på grön teknik” EU:s ekonomikommissionär: ”Vi måste satsa mer på grön teknik”
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.