Är en konservativ kickboxare från oljeindustrin rätt person att kämpa för EU:s gröna vision?

Han har arbetat för oljebolaget Shell och industrikonsulterna på McKinsey. Som nederländsk finansminister var han hatad i södra Europa. EU:s nya klimatchef Wopke Hoekstra kommer att följas med skepsis av många när han åker till FN:s klimattoppmöte COP28 som europeisk chefsförhandlare.

BRYSSEL. Personer i en av Amsterdams mest kända boxningsklubbar säger att han är den reslige politikern som är ganska svår att brottas med i ringen. De långa armarna ger Wopke Hoekstra en skrämmande räckvidd, sade en träningspartner till holländska NPO radio för några år sedan.

Både uthålligheten och förmågan att hålla fiender borta från kroppen kommer att komma väl till pass för den nästan två meter långe amatörkickboxaren och före detta finansministern när han försvarar EU:s ringhörna vid FN:s internationella klimatkonferens COP28 i Dubai de kommande dagarna.

De flesta ser EU:s nya klimatkommissionär och toppförhandlare som skarp och hårt arbetande. Men Hoekstras profil är inte särskilt grön – vilket är anledningen till att inte alla är glada över att se den konservativa holländaren ta sig an den rollen.

– Han har aldrig tidigare varit med på en internationell klimatkonferens. Så vitt jag vet har Hoekstra varken relationer eller stor bakgrundskunskap om hur dessa saker fungerar i praktiken. Dessa två saker kommer att blir stora utmaningar för honom, säger Jens Mattias Clausen, EU-chef för den gröna tankesmedjan Concito.

Vaktavlösning inför klimatmötet

Inom den europeiska vänstern finns en stor misstro mot den konservative finanshöken, som i sina yngre år bland annat arbetade för oljebolaget Shell och som inte har någon erfarenhet av de komplicerade klimatförhandlingarna.

En del av det handlar mer om den politiska klimat- och miljökamp som vänsterflygeln i Europaparlamentet utkämpar med de konservativa än om Wopke Hoekstra själv. Men det finns också en oro för att han inte har tyngd och nätverk för att ta över efter sin företrädare, den erfarne socialdemokraten Frans Timmermans.

Att intresset för EU:s nya chefsförhandlare är så stort beror på att insatserna är höga inför de närmaste veckornas förhandlingar i Förenade Arabemiraten.

– Det blir en mycket viktig klimatkonferens i Dubai eftersom det är första gången vi kommer att utvärdera genomförandet av Parisavtalet från 2015. Vi måste ta reda på hur långt vi har kommit och hur vi kan gå vidare, säger Danmarks klimatambassadör Tomas Anker Christensen, som åkte till ökenstaten redan på onsdagen.

Fram till kulmen av COP28 den 12 december kommer han att vara en av de viktigaste rådgivarna till de danska ministrarna under klimattoppmötet.{{toplink}}

Målen från Paris i fara

När FN:s 28:e klimattoppmöte inleds i Dubai står det klart att den internationella processen släpar efter. Målet i det åtta år gamla Parisavtalet om att begränsa den globala uppvärmningen till någonstans mellan 1,5 och 2 grader kommer inte att nås om inte utsläppen minskas mycket mer.

Många klimataktivister har beskrivit det som närmast tragikomiskt att ordförande för COP28 är Emiratens industriminister, Sultan Ahmed al-Jaber, som också är chef för Abu Dhabis nationella oljebolag.

Men som en EU-källa säger, man ”får arbeta med den ordförande man har”. En del tror till och med att det kan vara en fördel att ha honom vid förhandlingsbordet, för då kan oljestaterna känna sig mer tvingade att leverera ett avtal.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har redan lyckats få Sultan al-Jabers stöd för att föreslå två nya globala mål i Dubai: Att tredubbla användningen av förnybar energi och fördubbla energieffektiviteten till 2030.

– Vi behöver komma tillbaka på rätt spår mot målet om max två graders ökning. Därför har EU för avsikt att ta bort mer och mer fossila bränslen från energisystemet så snart som möjligt, säger kommissionens klimatpolitiska talesperson Tim McPhie.

Många länder kommer inte att överge olja och kol

Det kommer dock att bli en stor utmaning för EU att övertyga USA, Kina och andra viktiga länder om att minskade utsläpp och ökade av andra energikällor också innebär att kol och olja måste fasas ut helt under de kommande åren.

– Det är många länder som håller med om den del som handlar om att skala upp förnybar energi och energieffektivisering. Kontroversen handlar då om att fasa ut fossila bränslen. Det blir nog det svåraste att komma överens om, säger klimatambassadör Tomas Anker Christensen.

– Vi befinner oss i en oljestat med en oljeshejk som ordförande för COP28, och det finns stora ekonomiska intressen kopplade till oljeproduktion i den delen av världen. Så det blir svårt att komma överens om det, säger han.

En annan viktig uppgift i Dubai kommer att vara att förverkliga "loss and damage"-fonden med hjälp till de länder som drabbats hårdast av klimatförändringarna, vilket man i princip enades om under förra årets klimatkonferens. Här förväntas EU ta ledningen med ett stort bidrag som tillkännages under de kommande dagarna.

Delade meningar om EU:s nya klimatchef

I arbetet med att undvika ett dödläge i de globala klimatförhandlingarna kommer EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra att ha en viktig roll att spela.

Många gröna politiker och organisationer tvivlar på förhand på både hans ambitioner och hans förmåga att hantera denna uppgift.

– Det finns en risk att han försvagar EU:s ställning. Jag tvivlar på att han är rätt person att bygga broar till det globala syd, som Timmermans så skickligt gjorde, säger EU-parlamentarikern och miljöpartisten Pär Holmgren.

Samma tvivel finns hos den danska socialdemokraten Niels Fuglsang.

– Jag är inte ett fan av Hoekstra i den positionen. Han har inte precis det grönaste förflutna. Men han har ett EU-mandat att följa, och han har förmodligen inget intresse av att motarbeta det, säger Fuglsang.

Andra anser att kritiken mot den nya nederländske kommissionären är missriktad.

– Det är lite nonsens. Vi måste ge Hoekstra en chans och döma honom efter hans handlingar. Han är helt klart en otroligt kompetent kille, säger liberalen Morten Helveg Petersen, som är den enda dansken som ingår i Europaparlamentets delegation till COP28.

– Låt oss nu fokusera på de verkliga utmaningarna: att övertyga Kina och Indien om att de också måste leva upp till sitt ansvar för att bekämpa klimatförändringarna.{{toplink}}

Ett förflutet som oljeman och industrikonsult

En del av anledningen till att vissa misstror Wopke Hoekstra som Europas nya "Mr Green" ligger i holländarens förflutna.

Innan han inledde en politisk karriär i det kristet konservativa CDA-partiet för drygt 10 år sedan var den nu 48-årige advokaten och ekonomen först anställd av oljebolaget Shell. Hoekstra arbetade sedan i många år som rådgivare till det multinationella managementkonsultföretaget McKinsey och Company, innan han blev sitt lands finansminister och sedan utrikesminister.

För många inom den europeiska vänstern och i gröna organisationer är den energiske maratonlöparen, skejtaren och kickboxaren från höger nästan motsatsen till socialdemokraten Frans Timmermans, som i somras lämnade kommissionen för att försöka bli premiärminister hemma i Nederländerna.

Frans Timmermans har hittills misslyckats med att nå det målet efter det nederländska parlamentsvalet förra veckan där högernationalisten Geert Wilders stormade fram och gick om alla andra. Valet gick dock sämst för det konservativa CDA-partiet, som Wopke Hoekstra just lämnat, som med drygt tre procent av rösterna nästan utplånades. Något som tyder på att han lämnade Haag i sista minuten.

Frågan är dock om Wopke Hoekstra bara blir en övergångsfigur i EU-kommissionen, eller om han har en chans att sitta kvar när en ny grupp kommissionärer utses hösten 2024. Det beror både på den nederländska regering som sitter vid den tidpunkten och på hans chanser att bli godkänd av Europaparlamentet igen.

Politiska stridigheter vid utfrågningar

– Om Hoekstra vill bli kommissionär igen nästa år måste han leverera på COP28. Det här är hans första chans att visa om vi kan lita på honom, säger miljöpartisten Pär Holmgren.

Svensken var en av de många som endast motvilligt accepterade nederländarens godkännande när han framträdde inför Europaparlamentet i början av oktober.

Vid det tillfället var Wopke Hoekstra tvungen att förklara sig och be om ursäkt för flera saker. Som hårdför nederländsk finansminister under pandemin 2020 förolämpade han bland annat stora delar av södra Europa genom att antyda att deras ekonomiska problem var självförvållade och därför inte förtjänade en europeisk lösning.

Både detta och hans inte så gröna rykte hemma i Nederländerna bidrog till att över 100 000 personer skrev under en petition som krävde att han skulle säga nej till sin utnämning. Till slut blev det armbrytning och ömsesidig smutskastning, följt av en kompromiss mellan höger och vänster.

Det slutade med att parlamentet godkände Hoekstra i en roll där han delar den gröna agendan med kommissionens socialdemokratiska vice ordförande, Maros Sefcovic, som i sin tur godkändes i sin nya roll.

Hoekstra lovar att vara ambitiös

Men det var ingen glad utfrågning. Misstro råder i ett EU-parlament där vänstern allt oftare anklagar framför allt den stora konservativa gruppen EPP för att punktera ambitioner för både miljö- och klimatpolitiken.

Wopke Hoekstra säger själv att han inte är så konservativ att det spelar någon roll.

– Jag känner mig mer som en chef än en professionell politiker, sade han till den nederländska tidningen De Telegraaf i somras.

Hoekstra har också gjort mycket för att framstå som lika grön som sin föregångare när det gäller klimatförändringar. Under utfrågningarna i parlamentet gav han ett personligt löfte om att han kommer att arbeta för det extremt ambitiösa målet att minska EU:s utsläpp med minst 90 procent (jämfört med 1990 års nivåer) till 2040.

– Fossila bränslen måste föras till historieböckerna. Ju förr desto bättre, sade han under utfrågningen.

Parlamentets skeptiker krävde hans löften svart på vitt innan de godkände honom. De fick det.

Den konservative holländaren lovade också att driva på för en utfasning av fossila bränslen på global nivå. Vissa tror på honom, andra inte. Och så finns det de som tvivlar mer på hans förmågor än på hans goda vilja.

Kan han konkurrera med de stora?

– Det är svårt att tänka sig att Hoekstras brist på erfarenhet och kontakter inte skulle få konsekvenser i Dubai, säger Jens Mattias Clausen från Concito.

– Klimatförhandlingarna är extremt komplexa, så det hjälper mycket om man har en förståelse för sammanhanget och den politiska dynamiken, säger Clausen, som påpekar att chefsförhandlarna från USA och Kina – John Kerry och Xie Zhenhua – båda är mycket erfarna på området.

– Förhandlingarna är ofta väldigt personstyrda. Att ha den personliga tyngden och de nödvändiga relationerna med ministrar och ledare från de andra länderna när de slutliga kompromisserna ska landas har ofta visat sig vara avgörande, säger han.

Personer som står Wopke Hoekstra nära i kommissionen avfärdar den oron. De lyfter fram att den nya klimatkommissionären är mycket aktiv, och att han är omgiven av ett ”fantastiskt team”där han kommer att kunna luta sig mot det spanska EU-ordförandeskapets erfarna förhandlare, Teresa Ribera.

Danmarks klimatambassadör, Tomas Anker Christensen, har trots kritiken god tilltro till EU:s nya toppförhandlare.

– Hoekstra har kastat sig in i rollen med full kraft. Han har rest till ett antal av de viktigaste partnerna i det globala syd, och han har varit i Kina och Latinamerika. Han tar sig an det med stor energi, och han har också spelat en mycket positiv roll i att samla EU-kretsen kring bidraget till den nya globala klimatfonden, säger Tomas Anker Christensen, och tillägger:

– Så vi tror att han kan kliva in och hantera uppgiften. Frans Timmermans lämnar stora skor att fylla, men tillsammans med Wopke Hoekstra och det spanska ordförandeskapet tror jag att EU kommer att spela en mycket viktig roll. 

Artikeln är översatt från Altinget.dk

Forrige artikel Tysklind (L) om att L redan satt ner foten: Som ordförande ska jag lyssna in Tysklind (L) om att L redan satt ner foten: Som ordförande ska jag lyssna in Næste artikel Lägre arbetsglädje på nya superdepartementet Lägre arbetsglädje på nya superdepartementet
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.