SD: Arbetet mot invasiva arter borde inte skurits ned

Landets länsstyrelser har larmat om att det inte längre finns pengar till arbetet med att bekämpa invasiva arter. Det bekymrar Sverigedemokraterna som nu tittar på vilka prioriteringar som har gjorts. ”Det här var inte det utfall vi ville ha”, säger Martin Kinnunen (SD) till Altinget.

Sverigedemokraterna säger nu att det är olyckligt att just arbetet med åtgärder mot invasiva arter har drabbats hårt av neddragningarna i årets miljöbudget.

– Det är förbryllande att sådan information kommer ut. Det är inget vi utläser från budgeten. Det var inte så vi hade tänkt neddragningen, att det skulle slå mot arbetet med invasiva arter, säger Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för SD, till Altinget.

Naturvårdsverket och landets länsstyrelser har larmat om att det inte finns några statliga medel alls till åtgärdsarbete mot invasiva arter under år 2023 och att det kommer få konsekvenser i naturen. Det enda som blir kvar är en person som arbetar med rådgivning vid varje länsstyrelse. Många åtgärder riskerar att ha gjorts i onödan och arbetet mot de oönskade arterna kommer med största sannolikhet att bli dyrare i längden, lyder varningen från miljömyndigheterna.

Ville ha färre reservat

– Det här är inte det utfall vi ville ha. Vi ville ha mindre reservat och färre områdesskydd. Vi hade hellre sett att man gjort neddragningarna på annat sätt, säger Martin Kinnunen och tillägger att SD nu ser över de prioriteringar som Naturvårdsverket har gjort.

Kinnunen säger också att regeringen kunde varit tydlig i regleringsbrevet till Naturvårdsverket, vilket nu inte var fallet.

– Man borde prioriterat inom anslaget på ett bättre sätt.

Omfattningen av reservatsbildningar och åtgärder mot invasiva arter är dock inte direkt sammankopplade, då det rör sig om skilda anslag. Anslaget för skydd av värdefull natur, som berör reservatsbildningarna, drogs ned med drygt en halv miljard kronor i årets budget jämfört med år 2022. Anslaget för skötsel av värdefull natur, där arbetet mot invasiva arter ingår, drogs ned ännu mer: 931 miljoner kronor.

Ottosson: Prioriterat framöver

Kristdemokraternas Kjell-Arne Ottosson, som också är vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet anser också att utfallet är beklagligt.

Borde ni ha varit tydligare?

– Det är absolut en sådan sak som vi får se över inför kommande budgethantering. För det här en fråga som alla partier i regeringssamarbetet anser är väldigt viktigt. Det är ingen tvekan om. För det är ju så att den största orsaken till förlust av biologisk mångfald är spridningen av invasiva arter, säger Kjell-Arne Ottosson till Altinget.

Du säger budgeten i höst. Ni har inte löst frågan till vårbudgeten?

– På den frågan så får du vänta på svar. Jag har inte insikt i hur budgeten ser ut. Men jag har spelat in frågan till departementet.

Samtidigt pekar han på att den beslutade budgeten följer på den framtidsbudget som låg i tidigare S-budgetförslaget.

–  Det var en specialsatsning från tidigare regering.  

Men det är fortsatt en prioriterad fråga att få till medel till området framöver, menar Kjell-Arne Ottosson. Här ser han dock även att det finns frågor som behöver redas ut inför framtida budgetbeslut.

– Det har varit en del oklarheter kring hur pengarna ska användas så effektivt som möjligt, samt frågor kring hur ansvaret för den praktiska verksamheten ska läggas upp. Det hoppas jag att vi kan få klarhet i fram till att budgeten läggs i höst. För det behövs en tydligare styrning i den här frågan.  

Om det är aktuellt med ändringar i regleringsbrev innan dess har han inte någon kommentar på.

– Vad man på departementet har diskuterat, det vet jag inte. Det har inte varit något som jag har haft att göra med i alla fall, säger Ottosson till Altinget.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Fortsatt inga reduktionspliktsbesked – Naturvårdsverkets underlag ofullständigt Fortsatt inga reduktionspliktsbesked – Naturvårdsverkets underlag ofullständigt Næste artikel Polfjärd (M) ska driva på för mer gruvor i EU Polfjärd (M) ska driva på för mer gruvor i EU
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.