SD: Regeringen riskerar fler nederlag i riksdagen

SD planerar att gå tuffare åt regeringen i riksdagen framöver. För att inte få fler tillkännagivanden emot sig måste regeringen förhandla med partiet även i frågor utanför Tidöavtalet, säger Martin Kinnunen (SD)

Regeringen stod inför ett nederlag efter veckans sammanträden i miljö- och jordbruksutskottet. Efter att Sverigedemokraterna bestämt sig för att inte ställa sig bakom de tre samarbetspartiernas yrkande fick Socialdemokraterna igenom ett tillkännagivande om att regeringen inte har gjort tillräckliga budgetsatsningar för landets våtmarker.

Liknande situationer kan uppkomma allt oftare framöver. I alla fall om regeringen inte ger något tillbaka till Sverigedemokraterna, menar partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen.

– Vi har ju ett budgetsamarbete och vi har ett Tidöavtal, säger Kinnunen till Altinget och fortsätter:

– I de här frågorna har vi inget samarbete, och då fullföljer vi vår politik, och lägger fram våra förslag, och hanterar det enligt praxis genom att lägga ner rösterna när vårt förslag har fallit. Då får vi de här situationerna och det kommer säkert att uppstå fler i andra utskott framöver.

Har varit ”extra snälla”

Gränsdragningen i Tidösamarbetet har inte varit helt klar. I vissa utskott omfattas en stor del av ärendena Tidöpolitiken, vilket gjort att också andra ärenden har kunnat slinka med, säger Kinnunen.

– Då har vi kanske varit lite extra snälla där. Men nu har vi börjat prata i riksdagsgruppen om hur vi ska agera. Och utgångsläget är att vi ska stå fast vid våra förslag, men sedan har ju utskotten stora friheter att själva agera. Men jag tror att vi kommer att se sådana här situationer oftare och då är det upp till regeringen att avgöra om de vill sluta en överenskommelse, om de inte vill lida nederlag i kammaren.

Då får de snacka med er?

– De kunde ju ha valt att rösta på vår reservation. Det hade varit den enklaste vägen framåt. Men det vill de av princip inte göra, så då får vi den här typen av situationer. Och då får vi se vad det här leder fram till. Vi har fört samtal med dem om man kan sluta någon överenskommelse men då vill ju vi ha någonting tillbaka.

”Vi är öppna för att diskutera allt möjligt”

Hur en överenskommelse med regeringspartierna behöver se ut lämnar Kinnunen öppet. Det behöver inte ske en överenskommelse i själva sakfrågorna, utan partiet är även enligt Kinnunen intresserade av göra en principöverenskommelse, eller kohandla kring andra sakfrågor för att säkra att regeringen inte ska lida nederlag.

– Det är olika, det där. Man skulle kunna sluta en principöverenskommelse som gäller i alla utskott, eller i sakfrågan, säger Kinnunen och fortsätter:  

– Vi diskuterade om regeringen ville ha någon lösning på det här. Men de var inte intresserade av att ta någon sådan principiell diskussion.

Ni är öppna för kohandel?

– Vi är öppna för att diskutera allt möjligt, säger Martin Kinnunen.

Enligt Altingets uppgifter var andra sakfrågor på bordet i de samtal mellan regeringen och SD som föregrep tisdagens utskottsmöte. Men Martin Kinnunen vill inte heller vid en upprepad fråga redovisa partiets motbud i förhandlingen.

– Nej, men vi var öppna för att diskutera hur man kan lösa det här. Var vi skulle hamna är en annan fråga.

Vad hör hemma var?

I frågan om våtmarkerna blir gränsdragningen i Tidöpartiernas samarbete särskilt relevant eftersom det berör ett tillkännagivande i relation till miljöbudgeten. Men samtidigt behandlades frågan under en rubrik som rör ”vattenvård”. SD tolkade det då som att de inte var tvungna att gå fram gemensamt med regeringen.

– Här gick vi på att förvaltningen gjort bedömningen att det inte ska behandlas tillsammans med budgeten och då är det ingen budgetfråga, säger Kinnunen och fortsätter:

– Vi gör ingen extensiv tolkning av budgetpåverkan. Det ville de andra. Men då insåg vi att vi skulle behöva ta bort väldigt, väldigt många yrkanden.

Vilka menar du när du säger ”de”?

– Regeringspartierna tycker nog att det här är mer budgetkopplat.

KD: Har det varit ett givande och tagande

Utskottets vice ordförande Kjell-Arne Ottosson (KD) uppger att det pågått parallella diskussioner på flera nivåer inom regeringssamarbetet inför mötet där regeringens linje inte fick majoritet.

– Vi har inte mandat i utskottet till att göra några andra förhandlingar, mer än att erbjuda lite i den delen som berörde utskottets ställningstagande. Där har det varit ett givande och tagande. Men utöver det kan vi inte erbjuda något, utan då är det på samordningen, eller på gruppledarnivå, som det kan tas.

Vet du hur diskussionen landade där?

– Nej. Inte mer än att jag fick besked om att ”Vi kör på. Vi tar ett tillkännagivande här. ”

Och ni pratade i sakfrågan, och där fanns det inte möjlighet att hitta enighet?

– Ja, men det borde det ha gjort, om man velat det.

På utskottsnivå ska det bland annat ha hållits flera möten, uppger Ottosson.
Kommer ni att fortsätta att försöka hitta majoriteter i sakfrågorna utanför Tidö?

– Ja, vi fortsätter självfallet med det. Men jag kommer att sova lika gott som vanligt i natt, ändå. För i sak så skiljer tillkännagivandet sig inte särskilt mycket från regeringens politik, säger Ottosson till Altinget.

”Man får ju alltid väga allting”

SD:s Martin Kinnunen menar samtidigt att partiet får göra avvägningar kring sitt agerande.

Med tanke på att det kunde anses vara en budgetfråga, kan ni inte få motsatta problem i exempelvis en klimatfråga (där delar av politikområdet ingår i Tidöavtalet)?

– Man får ju alltid väga allting. Om det exempelvis kommer ett tillkännagivande om att Sverige ska öka invandringen, så kommer vi att agera annorlunda.

När ni känner att ni inte måste så agerar ni så här. Men när ni vill vara med, hur agerar ni då?

– När vi anser att det inte är budgetkopplat, och det inte är i Tidöavtalet, har vi inget formellt samarbete. Menar vi. Då kommer vi i alla fall i miljö- och jordbruksskottet att agera i enlighet med praxis, som vi gjort förut, tidigare mandatperioder.

Forrige artikel Regeringen åker på bakslag i våtmarksfråga Regeringen åker på bakslag i våtmarksfråga Næste artikel Spenderarbrallan på när elmarknaden öppnas upp Spenderarbrallan på när elmarknaden öppnas upp
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.