"Ställ krav på spårbarhet vid upphandling av olja"

DEBATT. Det är högst relevant att veta om den olja som tankas kommer från Ryssland, Nigeria eller Norge. Därför bör det offentliga använda sin konsumentmakt och ställa krav på spårbarhet vid upphandlingar av fossil olja, skriver Centerns energipolitiska talesperson Rickard Nordin.

Av: Rickard Nordin
energipolitisk talesperson, Centerpartiet

Alla vi som har jobbat med att minska utsläppen från transporter vet att det går att stånga sig blodig mot EU:s olika regelverk. I vissa fall går det att jobba runt dem och i vissa fall kan det vara klokt att tänja lite på reglerna eller kanske bara köra på utan att vara så himla snäll alla gånger. Det sägs att en kommissionär vid ett tillfälle yttrade: ”När vi på kommissionen inte vet hur ett direktiv ska tolkas skickar vi det till Sverige. De tolkar det snabbt, effektivt och alltid till sin egen nackdel”. Men det kanske är dags att ändra på det. Jag tycker det är på tiden att vi istället börjar utnyttja EU-regler och EU-systemet till att styra åt det håll vi vill. Här kommer ett klockrent case för regeringen att driva i Bryssel.

Full spårbarhet för förnybart

Den som säljer förnybara drivmedel behöver idag, enligt EU-regler, ha full spårbarhet på var de kommer ifrån. Reglerna är till för att den förnybara råvaran inte ska komma från platser där olaglig avverkning eller andra illegala aktiviteter skett. Det är också ett skydd för att motverka oseriösa aktörer i allmänhet. Det är också en fördel med spårbarheten, då inköpare, kunder och företag själva kan göra ett upplyst val om varifrån deras drivmedel kommer. Det är kort sagt en klok idé.

Inga krav alls på fossil olja

Samma krav finns dock inte alls på fossil olja. Där finns inget krav på spårbarhet, vilket motiveras av transport- och distributionsskäl. Det finns dock ingen anledning till att förnybara drivmedel ska ha en hårdare reglering än fossila. Även tillverkningen av fossila drivmedel och framförallt dess råvara har stora miljökonsekvenser. Här bör vi ju självklart ställa krav på EU på likabehandling. Det är i vissa fall samma kemiska sammansättning på slutprodukten, men helt olika krav. Om EU kan besluta att vi skattemässigt inte får gynna förnybart, måste det ju gå att ställa krav på att det fossila inte heller får gynnas.

Upplysta val kräver spårbarhet

En stor fördel med ökad spårbarhet är också att konsumenter kan göra mer upplysta val även för fossil olja. Det är högst relevant att veta om oljan som tankas kommer från Ryssland, Saudiarabien, Nigeria eller något annat land med tveksam inställning till mänskliga rättigheter. Det hade varit en stor möjlighet för bensinbolag att kunna profilera sig genom att exempelvis välja olja från Norge. Eller en ännu större drivkraft att tanka förnybart. Jag tankar betydligt hellre biodiesel från Piteå än fossil diesel från Putin om bara vetskapen fanns.

Ställ krav vid upphandlingar

De här reglerna kan inte ensidigt ändras i Sverige. Men ett första steg vore att ställa krav i vår offentliga upphandling. Varje år handlar det offentliga drivmedel för många miljoner, om inte miljarder kronor. Att då ställa krav på spårbarhet i dem kan vara ett första steg att tvinga fram en större tydlighet från dem som faktiskt vill vara med och lämna anbud. Det är ett klokt sätt att använda de offentliga resurserna – genom enkel drivande upphandling används det offentligas konsumentmakt för att skapa ett mer hållbart samhälle.

Forrige artikel "Sverige måste täppa till kryphålen i klimatförslaget" Næste artikel "Kilometerskatten en kvarnsten för företag i norr"
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.