"Sverige behöver ökat trähusbyggande"

DEBATT. Sverige har fått en ny bostadsminister och en ny miljöminister med ansvar för hållbar stadsutveckling. Vi hoppas att Peter Eriksson och Karolina Skog tillsammans skapar en bostadspolitik som innebär ett hållbart byggande och många nya bostäder, skriver Susanne Rudenstam på Sveriges Träbyggnadskansli.

Av: Susanne Rudenstam
Sveriges Träbyggnadskansli

Kungliga ingenjörsakademin, IVA, visade 2014 att byggandet av hus har långt större klimatpåverkan än vad de flesta tidigare trott. Byggprocessen svarar i snitt för hälften av en byggnads klimatpåverkan sett ur en 50-årig livscykel. Och i takt med att nya hus blir allt energisnålare ökar naturligtvis byggfasens betydelse än mer.

Fotosyntesen är naturens egna, fenomenala innovation och svaret på många av vår tids klimatutmaningar. Tack vare fotosyntesen lagrar träden koldioxid, såväl när träden står i skogen som när de används som byggnadsmaterial till flervåningshus, skolor, broar med mera. Att bygga flervåningshus i trä sparar mängder av koldioxid jämfört med traditionellt byggande.

Det är dags att sluta blunda för halva delen av verkligheten. Menar vi allvar med att nå klimatmålen måste bostadsbyggandet ställas om. Ett hållbart bostadsbyggande på riktigt förutsätter en kraftig ökning av modern trähusbebyggelse.

Systemskifte i byggprocessen

Genom en långsiktig kunskapsuppbyggnad och ett uthålligt praktisk skogsvårdsarbete har Sverige i dag nästan dubbelt så hög tillväxt i skogarna som för 100 år sedan. 70 procent av landets yta är täckt av skog och för varje träd som skördas planteras minst två nya plantor.

Att öka träbyggnationen är inte enbart en materialfråga; det är ett systemskifte. Från ett system med i hög grad byggnation på plats, on site, till ett system med en hög grad av förtillverkning, off-site. Kvalitetsförutsättningarna förstärks och logistiken effektiviseras. Just-in-case ersätts med just-in-time. Byggtiderna kan kapas med upp till två tredjedelar jämfört med det traditionella byggandet.

Vi uppmanar därför bostadsminister Peter Eriksson och miljöminister Karolina Skog att gemensamt ta initiativ till en nationell samling för ökat träbyggande:

Kraftfull satsning på utbildning, forskning och utveckling

Branschen behöver ställa om till träkonstruktion. Det största hindret för ett ökat trähusbyggande är okunskapen. Okunskap skapar rädsla och utgör grogrund för fördomar. Det behövs satsningar i alla led, från grundutbildning till forskning.

Premiera det industriella och smarta byggandet genom en snabbare kommunal bygglovsprocess

Det moderna industriella byggandet arbetar i hög utsträckning med leankoncept och ständiga förbättringar. Det kapar steg för steg ledtiderna och i dag kan vissa tillverkare gå från projektstart till färdigställande på 12-14 veckor. Vi föreslår ett införande av ett certifieringssystem för industriellt byggda hus som skulle ge dessa en gräddfil i planeringsprocessen. Det finns ingen anledning att ett hus byggt och kvalitetssäkrat enligt industriella principer ska genomgå samma tekniska samråd som ett hus som byggs på plats.

Ställ krav på livscykelanalyser vid offentlig upphandling

När statliga myndigheter upphandlar byggentreprenader bör det alltid ställas krav på redovisning av vilken klimatpåverkan från ett livscykelperspektiv förslagen innebär. Anbud med lägst klimatpåverkan från ett livscykelperspektiv bör premieras vid tilldelningen av anbud. Detsamma gäller givetvis när kommuner eller kommunala bolag handlar upp.

Stimulera hållbart byggande i markanvisningar

Regeringen bör utreda ett system för rabattering av markpriset i samband med markanvisningar. I landets samtliga 290 kommuner talas det ofta och väl om hållbart bostadsbyggande. Med tanke på det radikalt mindre fotavtryck som modern trähuskonstruktion innebär är det rimligt att premiera det klimatpositiva byggandet genom ett rabattsystem på markpriset.

Kommunala och statliga ”signalbyggen” bör vara i trä

För ett land som Sverige med skogen som basindustri anser vi det är självklart att när det ska byggas signalbyggen, såväl i statlig som i kommunal regi bör trä vara ett viktigt och framträdande byggnadsmaterial. Vi beklagar exempelvis att man inte tänkte på detta i planeringen av Nobel center på Blasieholmen i Stockholm. Och Waterfront hade sannolikt inte blivit vald till Stockholms fulaste byggnad om trä hade varit ett mer dominerande material i byggnaden.

Att bygga mer hus i trä ligger också i linje med vad konsumenterna vill ha. Mer än varannan svensk vill bo i ett hus av trä visar en Novusundersökning Sveriges Träbyggnadskansli låtit genomföra, medan endast en av fem föredrar betong, det byggnadsmaterial som är det dominerande för flervåningshus idag.

Radikalt lägre klimatpåverkan än andra byggnadsmaterial, husen kan färdigställas på en tredjedel av tiden jämfört med traditionellt platsbyggande och kräver mindre personalresurser i en tid av brist på arbetskraft inom samhällsbyggnadssektorn är fördelar som Sverige inte har råd att tacka nej till.

Forrige artikel "Vi antar utmaningen att ställa om fordonsflottan" Næste artikel Svenskt Betong: Svenskt Betong: "Rätt material på rätt plats"
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.