Tufft förhandlingsläge i Miljömålsberedningen

Förhandlingarna mellan riksdagspartierna i Miljömålsberedningen om de konsumtionsbaserade utsläppen har gått in på upploppet. Det är flera politiskt kontroversiella frågor som ligger på förhandlingsbordet och, enligt uppgifter till Altinget, är det framför allt förslagen om de siffersatta målen som hänger löst.

I januari förra året lämnade Miljömålsberedningen över sitt betänkade Havet och människan till dåvarande miljöminister Isabella Lövin (MP). Förhandlingarna om havsfrågorna tycks ha skett i förhållandevis god harmoni mellan riksdagspartiernas ledamöter i beredningen.

Annat är det med de konsumtionsbaserade utsläppen, ett uppdrag där Miljömålsberedningen nu börjar komma in på de de avslutande förhandlingsrundorna. Senast den sista februari ska klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) ha betänkandet i sin hand, men redan under den första veckan i februari ska ledamöternas förhandlingar vara klara.

– Vi ska lämna in om två veckor, vi får se hur långt vi kommer. Det är stor tidspress, säger Centerpartiets Rickard Nordin.

Partierna ringer hem

Flera ledamöter Altinget talar med avböjer att närmare kommentera några detaljer i förhandlingarna. Just nu pågår en process där ledamöterna kopplar bakåt till sina partier, om vilka punkter där det går att kompromissa, förklarar Kjell-Arne Ottosson (KD).

– Vi har haft läckor tidigare, det är så viktigt att vi kan prata öppet i förhandlingarna, säger han.

Men enligt uppgifter till Altinget är de stora stridsfrågorna de stora siffersatta målen: Ett mål för de konsumtionsbaserade utsläppen, för offentlig upphandling, flygets samt sjöfartens klimatpåverkan. Något som Dagens Nyheter tidigare också har skrivit om.

– Det råder egentligen enighet om det allra mesta, men inte om de stora sakerna. Frågan är om det går att nå enighet kring det, säger en ledamot till Altinget.

Det är de borgerliga partierna som är motsträviga till siffersatta mål.

– Vi får se vad vi landar i för kompromisser. I vissa delar finns det redan mål. Då är frågan om vi ska sätta nya mål. Istället kanske det bättre att låta dom verka i fred och inte komma med ytterligare pålagor, säger Kjell-Arne Ottosson.

MP: ”Fluff- och bluffmål”

Några av de borgerliga partierna sätter hälarna i marken när det gäller ett mål för de konsumtionsbaserade utsläppen – om inte det görs om till ett nettomål, där den svenska exportens klimatnytta räknas in. Det här är något som Amanda Palmstierna (MP) ger kalla handen.

– Det är en röd linje för oss. Det vore att skapa ett fluff- och bluffmål, säger hon till Altinget och forsätter:

– Klimatmålen måste bygga på redig statistik. Ett sådant här mål skulle innebära att man jämför äpplen med päron. Jag vill vara tydlig med att vi tycker det är viktigt med en klimatsmart export, vi har ju till exempel drivit fram Industriklivet, det är inte det vi är emot.

I en debattartikel på onsdagen i Expressen skriver Amanda Palmstierna tillsammans med partiets språkrör att högerpartierna bromsar i förhandlingarna om att sätta ett mål för konsumtionen.

Enligt Palmstierna så berör inte debattartikeln något som inte tidigare blivit känt i media från Miljömålsberedningens arbete. Om chansen att lyckas enas om en sådant mål säger Palmstierna:

– Jag tror och hoppas att vi kommer landa det här. Ett sådant mål banar väg för åtgärder som underlättar människors vardag. Jag tror att många vill leva klimatsmart, men alternativen måste byggas ut mer så att det blir möjligt. Ett mål är också en chans för Sverige att bli världsledande, inget annat land har satt upp mål om minskade utsläpp från konsumtionen, säger hon.

C: Horribel process

En ledamot säger att kansliet har styrt för mycket och enligt Rickard Nordin har det gått mycket arbete till fel saker.

– Processen har varit ganska horribel. Kansliet har lagt fram sina egna favoritförslag, istället för att lägga fram förslag som är politiskt relevanta. Det har gjort att det tagit mycket tid i onödan, säger han.

Magnus Manhammar (S) vill inte säga något alls om den kritiken från Centerns håll.

– Jag har inte för avsikt att kommentera processen och ha någon debatt om det innan vi är klara, säger han tilll Altinget.

Amanda Palmstierna tycker att Nordin ägnar sig åt politiskt spel. Miljömålsberedningens process har fungerat som en utredning brukar, anser hon.

– Han försöker få bort diskussionen från sakfrågorna och istället diskutera processen, säger hon.

Emma Nohrén, Miljömålsberedningens ordförande, skriver i en kommentar till Altinget om Nordins kritik:

”Det var tråkigt att höra. Vi använder samma arbetssätt som i tidigare Miljömålsberedningar där utredningssekretariatet tar fram underlag som svarar mot de direktiv vi har. Sekretariatet lägger fram underlag utifrån tillgänglig forskning, möten med våra experter, myndigheter, intresseorganisationer mfl.”

Hon skriver också att förslagen från sekretariatet ska spegla vad som behövs för att uppnå direktiven och att det sedan är upp till ledamöterna att göra en politisk bedömning.

Exakt datum ej satt

Miljömålsberedningen skulle från början lämnat sitt betänkande till regeringen den sista januari, men fick förlängt med en månad från regeringen. Något exakt datum för överlämnandet till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) är ännu inte satt, enligt huvudsekreterare Christine Annemalm.

Beslutskedja: Miljömålsberedningen: Strategi för minskad klimatpåverkan från konsumtion, Dir. 2020:110

22/10
2020
3/11
2020
28/1
2021
8/2
2021
8/2
2021
20/1
2022
27/1
2022
19/2
2022
15/3
2022
16/3
2022
31/3
2022
12/4
2022
22/9
2022

Forrige artikel Övre km-gräns i regeringens nya reseavdrag möter motstånd Övre km-gräns i regeringens nya reseavdrag möter motstånd Næste artikel Mattias Karlsson ska säkra SD:s stöd på landsbygden Mattias Karlsson ska säkra SD:s stöd på landsbygden
Kyrkans skogsutredare: Vårt förslag har ingen prutmån

Kyrkans skogsutredare: Vårt förslag har ingen prutmån

Svenska kyrkan behöver ställa om sitt skogsbruk. Det är en process som kommer att kosta pengar, men som är helt nödvändig, enligt kyrkans egen skogsutredare Göran Enander. ”Det är ingen återvändo”, säger han.