”Vi behöver inte göra allt, vi behöver göra rätt”

Under pandemin har flera av de forum där den idépolitiska debatten förts fått byta skepnad. Men, när diskussionerna snart kan återgå till det fysiska formatet är frågan, var kommer den klimat- och miljöidépolitiska debatten föras framöver?

Pandemitillvaron beskrivs som en våt filt för den idépolitiska debatten av de påverkare och beslutsfattare som Altinget talat med. Men den ses också som en dörröppnare, genom att den möjliggör deltagande i fler forum än tidigare.

Förmågan att kanalisera denna situation i ny politik skiljer sig dock åt. Men bland dem som har det som sitt yttersta mål, tankesmedjorna, är tydligt att flera nu växlar upp.

En tankesmedja som höjt ambitionerna är Timbro. Målen med det nya programområdet sedan i våras är flera, men handlar bland annat om att ge marknadsliberala krafter mer självförtroende, eftersom ”borgerligheten har lämnat walk-over i klimatfrågan”.

– Timbro är den nya gröna marknadsliberala tankesmedjan. Vårt mål är att bli en samlingsplats för marknadsliberala miljövänner. Det saknas i dag, säger Ellen Gustafsson, miljö- och klimatansvarig, till Altinget.

Frågan är dock vilken roll de kan ta i sammanhanget, och om det inte redan finns en marknadsliberal aktör där, en som tidigare också varit dominanten på de idépolitiska området – nämligen Fores.

– Jag har ingen relation till Fores, och är en marknadsliberal miljövän. Så jag har saknat detta. Om det har funnits ett forum tidigare så tycker jag inte att det har synts, svarar Ellen Gustafsson, som dock trycker på det är positivt att fler röster tar plats på området.

Fores välkomnar fler på arenan

För Joakim Liljeberg, chefsanalytiker på Fores, ses det emellertid inte som ett hot att Timbro vill ta mer plats.

– Jag ser det inte som revir. Alla röster i klimatdebatten är ju bra. Ju fler röster som hörs när det gäller tillväxt och hållbarhet, desto bättre är det.

Samtidigt poängterar han att Fores, som under de senaste åren har tagit en mindre roll i just den miljö- och klimatpolitiska debatten, också planerar att växla upp igen till hösten för att se till att vara den dominanta kraften i debatten.

– Under det senaste året har Fores genomgått en omorganisation och ett omtag. Från och med hösten kommer två ledande personer ta över stafettpinnen inom klimatarbetet på Fores och vi har dessutom anställt ytterligare två personer för att stärka upp på klimatområdet. Fores har en lång tradition av att vara en tung spelare i klimatfrågan och det kommer vi fortsätta vara. Vi kommer sikta på den samlande rollen, säger Liljeberg till Altinget.

Den insatsen ska drivas inom ramen för det tillväxtprogram som tankesmedjan landat i som ett av tre fokusområden. Arbetet kommer att ledas av ekonomiprofessorn John Hassler, som också ledde SNS konjunkturråds rapport 2020, och tidigare generaldirektören och statssekreteraren på miljödepartementet under Alliansregeringen, Åsa-Britt Karlsson, som kliver på i sin roll efter sommaren. 

Arena visst, men tankeplanterare kanske än viktigare

Samtidigt är den samlande rollen inte det enda som är centralt. Främst handlar kanske arbetet om att sätta idéer i beslutsfattarnas huvuden. Idéer som sedan leder till praktisk politik. I ett första led handlar det om att ta fram nya policyrapporter, vilket är målet för bland andra Fores och Timbro under hösten. Vilka områden som de siktar in sig på är dock inte bestämt.

– Men det ska landa i praktisk politik, absolut. Annars går det inte att genomföra. Vi vill vara delaktiga i samtliga debatter, säger Joakim Liljeberg.

Timbro kommer även att sikta på att hålla utbildningar med start i höst.

– Det är ett annat sätt som vi kan spela en roll för att ge borgerligheten ett större självförtroende på sikt i de här frågorna. Där får de unga marknadsliberala miljövännerna samlas, skapa ett idéutbyte, lära känna varandra, och förhoppningsvis vara med och forma debatten framöver, säger Ellen Gustafsson.

”Har varit vänsterdominerat”

I det längre loppet handlar arbetet för Timbro om att flytta problemformuleringen på politikområdet.

– Länge har narrativet i den här frågan varit väldigt vänsterdominerat. Trots det har inte vänstern fått ett särskilt stort förtroende för sin gröna politik. Så jag skulle säga att det finns ett stort utrymme för och behov av en klimatpolitik som utgår från en marknadsliberal värdegrund. Det är klart att det behövs verkstad. Men vi behöver inte göra allt, vi behöver göra rätt saker. Och för att göra det behövs det en större idédebatt på det här området, säger Ellen Gustafsson till Altinget.

Fokuset på att flytta narrativet i en särskild politisk inriktning är dock inte centralt för alla tankesmedjor. För bland andra Global utmaning har målet i stället framför allt varit att bli en respekterad remissinstans på det miljö- och klimatpolitiska området. Något som man också lyckats med de senaste åren, säger vd:n Tove Ahlström.

– Vi vill inte recensera andra aktörers arbete. Det vi dock kan konstatera är att under de senaste 1,5 åren har Global Utmaning nått ut till beslutsfattarna i mycket större utsträckning än förut.

På frågan om det fortfarande finns ett behov av ytterligare idépolitiska förslag på miljö- och klimatområdet är dock alla eniga.

– Tankesmedjor i stort – och oberoende tankesmedjor som Global Utmaning i synnerhet – har fått en samhällsviktig roll när politiska partier är upptagna med strategier för att vinna val. Vi fyller ett vakuum vad gäller idégenerering med fokus på effektivitet och resultat, utan hänsyn till eventuella konsekvenser när det gäller politiska sympatier och polarisering i politiken, säger Tove Ahlström till Altinget.

Forrige artikel Flera framgångar för miljöintressen i läckor till förnybartdirektivet Flera framgångar för miljöintressen i läckor till förnybartdirektivet Næste artikel C:s skogsförhandlare: Budgetpåverkande reform kräver snabba beslut C:s skogsförhandlare: Budgetpåverkande reform kräver snabba beslut
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.