WWF underkänner partierna i valgranskning: ”Det är svaga svar”

WWF:s stora valenkät visar på mycket svaga miljö- och klimatambitioner bland majoriteten av riksdagspartierna, enligt generalsekreterare Gustaf Lind. ”Förbluffande dåligt resultat.” säger han om partiernas svar på de 24 frågorna.

Det är tre partier som sticker ut åt ett håll i WWF:s valenkät. Vänsterpartiets, Miljöpartiets och Liberalernas svar på de 24 frågorna ligger nära miljöorganisationens uppfattning om vilken miljö- och klimatpolitik som världen behöver. Absolut närmast ligger Miljöpartiet, partiets svar följer helt WWF:s linje i 24 av 24 frågor.

De övriga sex partierna däremot sticker ut och motsatt håll. De ligger mycket långt ifrån den politik som WWF vill se och organisationen kallar resultatet för ett bottennapp. Generalsekreterare Gustaf Lind lyfter både klimatkrisen och den sjätte massutrotningen.

– Det är stora kriser som kommer att påverka oss. Då kan man tänka sig att politiken ska svara på det, att man ska samla sig, att man ska ta tag i det. Men det ser vi tyvärr inte. Det är svaga svar, säger han till Altinget.

Hur mycket tror du att kriget i Ukraina påverkar partiernas miljöambitioner?

– Kriget tar stor uppmärksamhet, så är det, men man måste kunna göra två olika saker samtidigt. Andra länder tar det momentum som nu finns och väljer att röra sig framåt, exempelvis Danmark som bygger sig fritt från gas. Den svenska riksdagen däremot landar i att gå tillbaka, till det gamla fossila, istället för att satsa offensivt. Man har gått åt helt fel håll.

Det finns dock några frågor där partiernas svar bildar en riksdagsmajoritet i den riktning som WWF vill se: Löfte om att sätta ett mål för de konsumtionsbaserade utsläppen, styrmedel för minskad energikonsumtion och rätt till laddplatser vid flerbostadshus.

– Det finns positiva delar, men i huvudsak är det negativt, säger Gustaf Lind.

Det här är 24 frågor som WWF valt ut. Är era frågor ett facit på en bra miljöpolitik?

– Det är ett facit i alla fall och vi tror att det här är ett av de viktigaste faciten för dem som söker information om hur partierna står i miljö- och klimatfrågor. Vi har försökt sätta samman frågor som ger en bred aktualitet.

Vilka av partierna hade du väntat dig mer av?

– De två partierna som har statsministerambitioner hade man varit extra glad om de hade varit mer framåtlutade, men de kommer inte särskilt väl ut någon av dem. Det är ett stort problem.

Se WWF:s valenkät här.

Forrige artikel Svag EP-majoritet vill dubblera utsläppskraven på nya bilar Svag EP-majoritet vill dubblera utsläppskraven på nya bilar Næste artikel Elisabeth Backteman blir generaldirektör Elisabeth Backteman blir generaldirektör
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.