Lista: Så mycket tjänar facktopparna

158 834 kronor i månaden. Så mycket skiljer det mellan den fackordförande som har bäst och den som har sämst betalt. Altinget har kartlagt facktopparnas löner.

Ledarnas Andreas Miller, Sacos Göras Arrius och TCO:s Therese Svanström hamnar i topp när Altinget kartlägger fackordförandenas löner 2023. 

I botten ligger Mats Högblom, ordförande för Sjöbefälsföreningen, och Magnus Konradsson, ordförande för Reservofficerarna med 1 666 kronor respektive 4 375 kronor i månaden. De båda har ordförandeskapet som bisyssla. 

”Bra chefer ska ha bra lön”

Toppar lönelistan gör Ledarnas ordförande Andreas Miller med en månadslön på 160 500 kronor. Miller jobbar sedan år 2018 heltid för fackförbundet som företräder 100 000 chefsmedlemmar. 

– Chefer som utvecklas och bidrar till verksamhetens utveckling, ska ha en bra löneutveckling. Bra chefer ska ha en bra lön, helt enkelt, säger Carina Kit, pressekreterare på Ledarna, till Altinget. 

Utöver lönen har Andreas Miller även förmåner i form av en årsbiljett på tåg mellan Uppsala och Stockholm, samt friskvård och sjukvårdsförsäkring. 

Vad utgår ni ifrån när ni sätter lönen? 

– Lönen sätts av förbundsstyrelsen som tillämpar Ledaravtalet. Det innebär att vi tillämpar individuell och prestationsbaserad lönesättning utifrån verksamheten mål. Vi tillämpar individuell lönesättning som ska grunda sig på uppdrag, resultat och prestation, säger Carina Kit. 

Samma förbund – olika lön

För Sveriges skolledares båda ordförande skiljer sig månadslönen med nästan 30 000 kronor. Trots samma uppdrag tjänar Matz Nilsson 126 039 kronor medan medordföranden Ann-Charlotte Gavelin Rydman får 98 475 kronor i månaden. 

”Skillnaden beror på att de kommer från två olika tidigare förbund med olika bestämmelser för hur arvodena skulle sättas. Kongressen kommer att fastställa nya bestämmelser för arvodet för den nyvalda ordföranden som då tillsätts” skriver förbundets presstjänst i ett mejl till Altinget. 

Detsamma gäller för Sveriges lärare, som sedan fackförbundet bildades i januari 2023, har ett delat ordförandeskap mellan Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén. Jaara Åstrand tjänar nästan 15 000 kronor mer, med en lön på 121 500 kronor i månaden, än Fahlén som ligger på 106 576 kronor i månaden. Även här ges samma förklaring. 

”Lönerna för respektive ordförande beslutades av tidigare förbund”, skriver presstjänsten till Altinget. 

Följer industriarbetarnas löner

Avgående LO-toppen Susanna Gideonsson tjänar 3,5 gånger en industriarbetares lön, vilket är fastställt för positionen som LO-ordförande.

– Alla eventuella arvoden som erhålls dras från min lön så summan hålls konstant. Jag veckopendlar så jag förmånsbeskattas på mina hemresor. Hyran för övernattningslägenhet i Stockholm betalar jag själv, säger Gideonsson till Altinget. 

Altinget har även kontaktat Pappers, Psykologförbundet, Livs, Scen & film, Forena, Officersförbundet, Symf, Försvarsförbundet, Sveriges farmaceuter, Musikerförbundet, Kyrkans akademikerförening och Sveriges veterinärförbund som inte återkommit före publicering. 

Forrige artikel Lista: De får dela på 30 miljoner för att förebygga självmord Lista: De får dela på 30 miljoner för att förebygga självmord Næste artikel Kommunal varslar om strejk Kommunal varslar om strejk
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.