Efter nyår kan du bli pappa genom Skatteverkets app

Nu kan nyblivna föräldrar slippa ta sig iväg till socialnämnden för att bekräfta faderskap eller föräldraskap. Från den 1 januari kan det i stället göras med några knapptryck i Skatteverkets digitala tjänst.

Om du är gift med någon som har fött barn fastställs du automatiskt som förälder. Om föräldrarna inte är gifta behöver föräldraskapet fastställas. Det görs i dag genom att gå till kommunens socialnämnd och berätta om detaljerna kring barnets tillblivelse för att få en föräldraskapsbekräftelse.

Men regeringen vill att processen ska bli smidigare och utredde frågan 2018. Riksdagen klubbade igenom förslaget i somras.  

Det innebär att från den 1 januari går det att fastställa faderskap eller föräldraskap via Skatteverkets digitala tjänst. Tjänsten går bara att använda de första 14 dagarna från barnets födelse. Därefter är föräldrar tvungna att vända sig till socialnämnden.

Avlasta nämnderna

År 2020 föddes 113 000 barn och för 63 000 av dessa behövdes föräldraskapsbekräftelse hos socialnämnden. För vissa kommuner kan det innebära tusentals barn som har en förälder som behöver bekräftas av socialnämnden.

Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, berättar att den nya tjänsten kommer att hjälpa nämnderna.

– Många säger att det kommer avlasta dem i det arbetet. Men för vissa är det också en positiv arbetsuppgift i socialnämnden. De har också pekat på vikten av att ha kvar möjligheten till det personliga mötet med föräldrarna, säger han till Altinget.

Slipper ta sig ut efter förlossningen

I dag behöver föräldrarna boka en tid i förväg där de möter upp socialnämnden. Något som är tidskrävande av båda parter.

– De har pekat på att det ger en effektivisering. De personliga mötena som görs mellan föräldrarna och socialnämnden tar lite mer tid. Även om det är av värde för verksamheten, säger Wijk och tillägger:

– Oftast görs mötet strax efter barnet är fött. Nu kan man slippa ta sig ut och göra det om man hellre vill vara hemma.

Hur stor andel av alla nyblivna föräldrar kommer använda den nya digitala funktionen, tror ni?

– Vi har ingen målbild. Men vi ser att i Danmark så har man redan en jämförbar tjänst på plats. Där är det 90 procent av föräldrarna som använder det, svarar Wijk.

– Så det är såklart en uppbyggnadsperiod, men vi tror att andelen kommer öka hela tiden.

Beslutskedja: Modernare regler om faderskap och föräldraskap

17/3
2017
22/8
2018
31/8
2018
28/2
2019
12/3
2021
13/4
2021
15/12
2021

Forrige artikel Remissvar: Äldrevårdens chefer har för dålig kompetens Remissvar: Äldrevårdens chefer har för dålig kompetens Næste artikel Rutinfrågor ska hjälpa akutsjukhuspersonal att göra orosanmälningar om barn Rutinfrågor ska hjälpa akutsjukhuspersonal att göra orosanmälningar om barn
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.