Efter SD-kritik – program för HBTQ-politik dras tillbaka

Det kommer inte att bli någon diskussion om ett HBTQ+-politiskt program under Sverigedemokraternas landsdagar. Förslaget har dragits tillbaka. ”Jag fortsätter att opinionsbilda internt”, skriver EU-parlamentariker Johan Nissinen till Altinget

Tidigare i höstas aviserade Johan Nissinen (SD) att han tänkte lägga fram ett 22-punktsprogram till partiets landsdagar i slutet av november

– Jag tycker att vi ska någon form av politik på området, sade han till Altinget då och trodde att också att han skulle kunna få med sig partiet. 

– Grejen är att det är 22 förslag. Vissa tror jag partiet kommer att ta direkt, medan vissa kommer att få lite mer mothugg. Det viktigaste är att frågan diskuteras på riktigt.{{toplink}}

Men någon diskussion blir det inte. Programmet har dragits tillbaka. Som europaparlamentariker har han inte motionsrätt till landsdagarna och ombud kan inte heller föreslå politiska program. 

”Politiska program brukar initieras och tas fram av partistyrelsen efter bred förankring mellan olika utskott, partidistrikt och andra nivåer av partiet”, skriver Johan Nissinen i ett mejl till Altinget.

Fortsatt dialog

Bland förslagen i programmet fanns bland annat ett snabbspår för könsbyte för vuxna, ett förslag som fick hård kritik. 

”Dummaste jag hört på länge. Seriöst – vad håller du på med?”, skrev Kent Ekeroth, oppositionsråd i Region Dalarna på X, tidigare Twitter. 

På frågan hur han nu ska driva på för en HBTQ+-politik i partiet svarar Johan Nissinen: 

”Det här är en dialog som kommer fortsätta föras mellan berörda framgent och vi avser återkomma till frågan längre fram. Jag fortsätter också att opinionsbilda internt.”

De som enligt Sverigedemokraternas stadgar har motionsrätt till landsdagarna är landsdagsombud från distrikten, partistyrelsen och riksdagsledamöter.

Forrige artikel Danska regeringen vill öka möjligheten till övervakning av omsorgsbehövande Danska regeringen vill öka möjligheten till övervakning av omsorgsbehövande Næste artikel SOU bryter ny mark – först med öppen källdata SOU bryter ny mark – först med öppen källdata
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.