Ingen föräldraledighet för parlamentariker: ”Systemet inte anpassat till föräldrarollen”

EU-parlamentariker som vill skaffa barn tvingas välja mellan att stanna hemma med sitt barn och sin demokratiska plikt, då systemet inte tillåter en ersättare. ”Helt barockt”, säger centerpartisten Abir Al-Sahlani som själv fick barn under sitt första år i parlamentet.

När dåvarande Europaparlamentarikern Jytte Guteland (S) 2017 tog med sig den endast några månader gamla sonen till omröstning i plenum kallades det ”den mest bedårande röstningssessionen någonsin”.

Hade hon istället varit hemma med sitt barn på föräldraledighet så hade hennes röst gått förlorad, och hennes väljare inte blivit representerade. Sju år senare är situationen fortfarande densamma.

Föräldraledighet är inte inskrivet i den europeiska vallagen, som dikterar villkoren för de (nuvarande) 705 parlamentarikerna. Däremot har ledamöterna möjlighet till ”ursäktad frånvaro” tre månader före och sex månader efter barnafödande – med full lön.

Men till skillnad från i exempelvis Sverige finns det ingen möjlighet att ha en ersättare under föräldraledighet. Det innebär att ledamotens röst går förlorad under den tiden hon eller han är borta.

– Det är ju helt barockt att vi fortfarande kämpar med att vi som medborgare måste välja antingen ett uppdrag eller familjebildning och att vi inte har former för att kombinera de båda, säger den nuvarande EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) som själv blev förälder under den här mandatperioden.

Den europeiska vallagen från 1976 är utformad till att ta hänsyn till 27 olika valsystem i de 27 medlemsländerna, inklusive det faktum att inte alla tillåter att en ersättare tar ledamotens plats under tiden hen är borta.

Problemet är inte begränsat till föräldralediga – detsamma gäller för ledamöter som måste sjukskriva sig. 

Röstning på distans

Abir Al-Sahlani var gravid när hon valdes in i Europaparlamentet 2019. Väl på plats i parlamentet började hon fråga runt var amningsrummet fanns, var hon kunde byta blöja – ”för jag hade ju tänkt att bebisen får följa med mig till jobbet eftersom jag inte får ledigt” – men fick då svaret att sådana platser inte fanns.  

– Så det var då jag blev heligt förbannat, förutom på reglerna att man inte får vara ledig utan att ens röst går förlorad så finns det ingen plats för dig att vara förälder i hela parlamentet.

{{toplink}}Al-Sahlani har under mandatperioden varit del av en arbetsgrupp i parlamentet som jobbar för att utveckla arbetsformerna inom institutionen. Hon har bland annat jobbat för just flexiblare arbetsformer, att plenarsessionerna ska vara tillgängliga även för de som kanske inte kan vara på plats, vare sig det handlar om föräldraskap eller sjukskrivning.

Utöver lösningen med en ersättare så pekar hon på möjligheten att rösta på distans som ett alternativ – något som användes under pandemin och som blev hennes egen lösning för att kunna rösta månaderna efter att hennes barn fötts.

Brev till Metsola och Michel

Abir Al-Sahlani är dock långt ifrån den enda ledamoten att vara upprörd över systemet.

Förra året skickade den italienska socialdemokratiska ledamoten Adriana Maldonado López ett brev till Europaparlamentets talman Roberta Metsola, där hon uppmanade chefen att erkänna rätten att få rösta även när man har ett litet barn att ta hand om.

2020 vände sig nära på 100 parlamentariker i ett brev till Europeiska rådets ordförande Charles Michel 2020 där man krävde en ändring av vallagen som tillåter att en ledamot har rätt till en ersättare under frånvaron kring sitt barns födelse.  

Förslag till ändringar kan nämligen läggas fram av de folkvalda parlamentarikerna, men det är i slutändan EU:s medlemsstater som enhälligt måste godkänna dem.

Bland underskrifterna återfinns Abir Al-Sahlanis namn men även de svenska ledamöterna Karin Karlsbro (L), Alice Bah Kuhnke (MP), Evin Incir (S), Heléne Fritzon (S), Johan Danielsson (S) och Peter Lundgren (då SD, sedan 2022 partilös).

Parlamentet ser över saken

Från parlamentets sida har kritiken till viss del hörsammats.

”Vad gäller möjligheten att utöva sin rösträtt på distans så skulle det kräva både en fungerande teknisk lösning och en ändring av parlamentets arbetsordning”, skriver parlamentets pressavdelning i ett mail till Altinget.

I ett möte med en grupp parlamentariker förra sommaren lovade talmannen Roberta Metsola att se vad som kan göras och följa upp frågan.

”Talmannen är fast besluten att söka efter praktiska och pragmatiska lösningar och har instruerat parlamentets administration att bedöma om hybridomröstning skulle vara tekniskt genomförbart”, skriver parlamentets pressavdelning.

Presservicen påpekar även att Europaparlamentet också har faciliteter på plats i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg så att föräldrar kan arbeta och lämna sina barn i anpassade familjerum.

"En juridiskt komplicerad fråga"

När det kommer till beslut om möjligheten att ha tillfälliga ersättare av ledamöter vid föräldraledighet eller vid långvarig sjukdom skulle det alltså krävas en ändring av vallagen och därefter en ändring av parlamentets stadgar och regler – ”juridiskt och tekniskt en komplicerad fråga”, enligt parlamentets pressavdelning.

Förändring stöds dock av parlamentet, som för två år sedan antog en ny resolution om val av ledamöter till Europaparlamentet genom allmänna direkta val.

“Europaparlamentet föreslår att det införs en möjlighet till tillfälligt ersättande av ledamöter som är på mamma-, pappa- eller föräldraledighet eller är långtidssjukskrivna”, står det i resolutionen – där delen om föräldraledighet dock endast var ett av en mängd förslag.

”Observera att denna fråga också är en del av den nuvarande interna reflexionen om interna reformer av institutionen”, understryker parlamentets pressavdelning i mailet till Altinget.

Makten ligger hos medlemsländerna

Men det är bara hos medlemsländerna i ministerrådet som det avgörande beslutet kan tas. En ändring i vallagen kräver att alla 27 länder ställer sig bakom.  

Enligt parlamentet pressavdelning pågår diskussionen med medlemsländerna. 

Även från ministerrådets sida ses dock frågan som komplicerad. En del i problemet är just att parlamentet i sin resolution grupperat ihop frågan med en rad andra valrelaterade krav, som inte har stöd av medlemsländerna i rådet. 

Men även i den enskilda frågan om ersättare under föräldraledighet och långvarig sjukdom är länderna splittrade, med utgångspunkt i hur reglerna ser ut i de nationella systemen.

Senast i november 2023 slog länderna fast i rådsslutsatser att frågan om "särskild ledighet kommer att kräva djupgående diskussioner för att bemöta en omfattande lista med frågor".

Att få de 27 länderna att enas i den här frågan ser svårt ut enligt en rådskälla.  

Svårt att göra rätt

EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani beskriver ett dilemma för ledamöter med ett nyfött barn: Om man väljer att vara hemma med sitt barn så sviker man sina väljare – men om man istället väljer att vara på plats så får man kritik för sin mammaroll. 

– Som förälder och framför allt yngre och kvinna så finns det så många lager av kritik. Det går aldrig att göra rätt, säger hon. 

Det finns även en annan aspekt av det här, påpekar centerpartisten. Många journalister mäter parlamentarikernas prestation med antalet voteringar som de har deltagit i. 

– Det spelar ingen roll om du varit sjukskriven eller föräldraledig utan missar du voteringar så står det ett X i ditt register. Och så framstår man som en mindre ambitiös parlamentariker när journalister granskar de här voteringar, vilket skapar en enorm stress och press. 

På just den här punkten har parlamentet också hörsammat ledamöterna.

I väntan på en mer långsiktig förändring av systemet så har parlamentets talesman Roberta Metsola gett instruktioner till parlamentets administration om att ledamöterna ska kunna begära att det anges att deras frånvaro beror på att de är föräldralediga. Det här ska enligt parlamentets presstjänst vara på plats sedan november 2023. 

Strukturella förändringar behövs

Men problemet är inte bara begränsat till föräldraledighet. Abir Al-Sahlani pekar på att parlamentet har ett arbetssystem som inte är anpassat till föräldrarollen över huvud taget. 

Att behöva resa till Strasbourg en vecka i månaden och ha voteringar halv tolv på kvällen är inte hållbart för att få ihop föräldrapusslet med det övriga livspusslet anser ledamoten.

– Man måste verkligen göra flera saker samtidigt för att komma åt den här orättvisan gentemot de som väljer att skapa en familj under sitt politiska uppdrag, säger hon.

Så som systemet ser ut idag så premierar det en typ av medborgare enligt Al-Sahlani.

– Nämligen äldre män, som i förlängningen blir de som får ta det här uppdraget.

Avskräcker kandidater

Abir Al-Sahlani tror att arbetssituationen, och komplexiteten kring att skaffa barn som parlamentariker, kan avskräcka vissa från att kandidera i EU-valet.

– Den första fråga jag får av folk i min omgivning är: ”Hur orkar du?” Följt av ett ”Jag skulle aldrig palla”.

Samtidigt var det inte något som hindrade henne från att kandidera för fem år sedan – och inte heller att ställa upp för omval i årets val. Hon tycker inte heller att andra som kandiderar i EU-valet och samtidigt går i barnatankar ska tveka.

– Kör hårt! Och låt oss hjälpas åt att tillsammans förändra systemet. För ju fler vi är desto bättre, säger hon.

Forrige artikel Tillfälligt bostadsbidrag förlängs i vårändringsbudgeten Tillfälligt bostadsbidrag förlängs i vårändringsbudgeten Næste artikel Lista: De får dela på 30 miljoner för att förebygga självmord Lista: De får dela på 30 miljoner för att förebygga självmord
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.