Läkemedelsrobotar ska regleras i socialtjänstlagen

Äldreminister Anna Tenje (M) vill skriva in välfärdsteknik i socialtjänstlagen. ”Det finns en osäkerhet bland kommunerna kring vad som gäller”, säger hon.

Användningen av välfärdsteknik i form av till exempel läkemedelsrobotar och nattlig tillsyn via kameror har ökat. Men kommunerna har varit osäkra på vilket lagstöd som finns för att använda tekniken, bland annat när det gäller den personliga integriteten.

– Det sker en ganska snabb utveckling på området. Det finns en osäkerhet från kommunernas sida kring vad som är tillåtet Vissa kommuner har valt att avvakta och inte använda sig av välfärdsteknik, säger Anna Tenje till Altinget.

Fortsatt finansiering

Regeringen välkomnar däremot användandet och tidigare i år gjordes en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner om att SKR ska fortsätta att driva Kompetenscenter välfärdsteknik, ett projekt som funnits i tre år och kostat 200 miljoner kronor, där kommunerna har kunnat rekvirera merparten av pengarna. Den nya överenskommelsen gäller för 2023 och omfattar 14,5 miljoner kronor.

– Detta underlättar för personal och medarbetare och kan tjäna väldigt väl när kompensförsörjningen inom äldreomsorgen är väldigt tuff. Samtidigt stärker det individen som kan öka sin självständighet och klara sig själva längre helt enkelt, säger Anna Tenje.

Ytterligare utredning behövs

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att göra ett tillägg i socialtjänstlagens fjärde kapitel och baseras på förslagen i Utredningen om välfärdsteknik i äldreomsorgen som var klar i mars 2020.

Den teknik som avses får bara användas utanför kroppen och en utvidgad användning behöver i så fall utredas, säger Anna Tenje.

– Det har vi tankar på, men i vilken omfattning utredning behöver ske återstår att se. Det finns utredningar sedan tidigare, men utvecklingen har gått framåt.

Det kommer också fortfarande att krävs samtycke från individen för att till exempel kunna installera en kamera, liksom samtycke från andra personer som bor i bostaden.

– Det bygger på frivillighet, säger Anna Tenje.

Beslutskedja: Välfärdsteknik i äldreomsorgen

16/8
2018
3/12
2019
27/2
2020
1/3
2020
19/3
2020
7/4
2020
14/1
2021
19/4
2023

Forrige artikel S: Regeringen begår tjänstefel om Äldreomsorgslyftet S: Regeringen begår tjänstefel om Äldreomsorgslyftet Næste artikel Nyvald ordförande vill ha verkstad kring kompetensförsörjningen Nyvald ordförande vill ha verkstad kring kompetensförsörjningen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.