Liberala studenter: Dags att legalisera poppers

Trots att poppers är relativt säkert vid användning i måttliga mängder, är det fortfarande olagligt i Sverige. Det är dags att lyfta debatten om en legalisering, skriver Liberala studenter.

Af Hannes Snabb och Maria Wennberg
Riksordförande, Liberala studenter, respektive riksstyrelseledamot, Liberala studenter

I en tid när Sverige står inför stora utmaningar inom narkotikapolitiken, är det dags att vi upprättar en nyanserad debatt om vägar framåt.

Poppers, som är en typ av alkylnitrit, används ofta inom HBTQ+-gemenskapen, både för dess muskelavslappnande effekter och som en del i sexuella sammanhang. Trots att poppers är relativt säkert vid användning i måttliga mängder, är det fortfarande olagligt i Sverige.

Det borde regeringen ta initiativ till att ändra på.

Minskar risken för förfalskade produkter

Oavsett dagens lagstiftning, används poppers redan flitigt av många svenskar. Att förbjuda det har inte hindrat människor från att använda dem, men har dock gjort det svårare att säkerställa att de produkter som används är säkra och av hög kvalitet.

Genom att legalisera och reglera försäljningen av poppers kan vi minska risken för att människor kommer i kontakt med farliga, förfalskade produkter. För många handlar också användningen av poppers om mer än bara en substans – det är en fråga
om personlig frihet och rätten till att bestämma över sin egen kropp.

Den nuvarande lagstiftningen är inte bara en begränsning av individens frihet, utan det är också en förlust för den annars sprudlande HBTQ+-scenen i Sverige. Genom att legalisera poppers skulle Sverige sända en stark signal om att vi kompromisslöst värderar individers rätt att göra informerade val om sina egna kroppar och liv.

Dags för ett skifte

Sveriges nuvarande narkotikapolitik, som fokuserar på straff och förbud, har visat sig vara ineffektiv, och allra oftast kontraproduktiv. Den har inte minskat missbruket, utan snarare lett till en farligare situation vid bruket. Det är dags för ett skifte mot en mer human, men också liberal, politik, där fokus ligger på vård och skademinimering snarare än på kriminalisering.

Genom att legalisera poppers kan Sverige ta ett första litet steg i denna riktning, visa att vi är beredda att ge människor lite mer frihet och samtidigt sätta människors hälsa och välbefinnande i första rummet.

Forrige artikel Se upp för bristerna i utredningen, Anna Tenje Se upp för bristerna i utredningen, Anna Tenje Næste artikel Regeringen måste agera kring handläggningstiderna Regeringen måste agera kring handläggningstiderna
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.