Minister: Sverige kan lära av Nederländernas äldreomsorg

Sverige skulle kunna ta efter Nederländernas projekt med studenter som flyttar in i ett gemensamt boende med äldre. Det säger Conny Helder, liberal äldreminister, i en intervju med Altinget.

Både Sverige och Nederländerna har liknande utmaningar kring framtidens äldreomsorg när det handlar om kompetensförsöjning och en åldrande befolkning, och det finns lärdomar att dra för båda länderna.

Den slutsatsen drar äldreminister Conny Helder som besöker äldreboenden i Stockholm och Helsingfors den här veckan för att lära sig mer om hur äldreomsorgen organiseras i respektive land. Dagen inleddes med ett besök på Sivilahemmet, och arbetet med demensvård. Något motsvarande på samma nivå finns inte i Nederländerna än i samma omfattning.

– Vi behöver nya sätt att organisera äldreomsorgen där varje person är i fokus. Vi behöver fokusera mer på att personen ska kunna leva sitt liv, inte bara tas omhand, säger Conny Helder.

Unga bor med äldre

Dagen fortsatte sedan hos SVPH:s boende i Bromma.

– Jag är intresserad av att besöka boenden där de boende själva organiserar olika sociala aktiviteter. Jag tittar på det i Nederländerna också, vi har några få sådana boenden.

I Nederländerna finns ett statligt finansierat projekt där unga människor bor gratis eller till låg hyra på äldreboenden mot att de umgås med de äldre ett visst antal timmar i veckan. Boendena finns på några få platser än så länge, men ministern hoppas på en utvidgning.

– Det blir en helt annan dynamik när de yngre flyttar in. Det finns också en altruistisk sida av saken, att de vill göra en insats, säger Conny Helder.

Det här är ett koncept som Sverige skulle kunna ta efter, anser ministern.

– Det brukar vara lyckosamt, även om det inte finns överallt i Nederländerna än.

Personal en EU-fråga

Kompetensförsörningen diskuterades vid ett informellt ministermöte tidigare i våras. Nederländerna har relativt låg arbetslöshet, men de anställda inom omsorgen behöver bli fler för att möta behoven. Men att göra som till exempel Bodens kommun och flyga in undersköterskor från Spanien är inte en förstahandslösning.

– Vi tittar på möjligheten att hitta fler människor, men inte så mycket genom att få andra EU-medborgare att komma till Nederländerna, eftersom vi vet att det är personalbrist överallt, säger Conny Helder.

{{toplink}}

Forrige artikel Åkesson nobbar Almedalen – hon ersätter Åkesson nobbar Almedalen – hon ersätter Næste artikel Nya myndighetschefen: ”Behöver skolorna päron kan vi inte erbjuda äpplen” Nya myndighetschefen: ”Behöver skolorna päron kan vi inte erbjuda äpplen”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.