Ministern ringde bolagen – nu blir naloxon receptfritt

Socialminister Jakob Forssmed (KD) ringde två läkemedelsbolag för att upplysa om att naloxon kan få säljas receptfritt i Sverige, om något av bolagen ansökte. ”Jag har varit frustrerad över att vi inte har lyckats tillgängliggöra naloxon tillräckligt väl”, säger han till Altinget.

I höstas gav Läkemedelsverket besked om att om något läkemedelsbolag lämnade in en ansökan så fanns det legala förutsättningar för att kunna sälja naloxon som nässprej receptfritt på apotek. På en pressträff under tisdagen kom beskedet att Läkemedsverket nu godkänt en ansökan. Naloxon används för att häva opioidöverdoser. {{toplink}}

Under pressträffen sade socialminister Jakob Forssmed att han personligen varit i kontakt med två läkemedelsbolag som producerar naloxon. 

– Jag har ringt dem. Eftersom de finns utomlands så ville jag förvissa mig om att informationen hade nått dem om att det råder nya rättsliga förutsättningar i Sverige och att de helt enkelt kan ansöka om receptfrihet vilket tidigare inte har varit möjligt. Det kändes angeläget att säkerställa att de hade fått sådan information, säger han till Altinget.

Varför är frågan så viktig att du personligen tog kontakt med bolagen?

– Därför att produkten räddar liv. Jag har varit frustrerad över att vi inte har lyckats tillgängliggöra naloxon tillräckligt väl.

I höstas kallade Jakob Forssmed ansvariga myndigheter till ett möte för att reda ut vad som saknades för att möjliggöra receptfrihet och det var efter det mötet som han kontaktade de båda läkemedelsbolagen.

Vilken respons fick du?

– Att de såg väldigt positivt på den här möjligheten. Det ena bolaget låg längre fram i detta och hade kännedom om det och det andra uppfattade jag hade inte nåtts av den här informationen.

Det krävs inga ytterliga beslut från regeringens sida för att försäljningen ska kunna starta. Däremot är det oklart när nässprejen faktiskt finns till salu receptfritt på apoteken. Socialstyrelsen ska ta fram ett informationsmaterial så att apotekspersonalen kan informera den som köper läkemedlet.

– Från Socialstyrelsen välkomnar vi också beslutet att naloxon i form av nässpray nu blir receptfritt. Det är en viktig del i arbetet för att minska narkotikarelaterade dödligheten, säger  Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell på pressträffen.

Socialminister Jakob Forssmed utgår från att alla aktörer nu arbetar för att få ut produkten på apoteken.

– Jag utgår ifrån att det här görs skyndsamt. Företaget har ju ansökt om att få sälja detta på den svenska marknaden, så man kan ju utgå från att de har ett intresse av att tillhandahålla detta så snart som möjligt. Och den här utbildningen finns ju möjligheter för apoteket att ta del av, så det finns inget som hindrar att detta skulle kunna vara på plats före sommaren, säger han på pressträffen.

Beslutskedja: En svensk narkotikapolitik anpassad till nutidens och framtidens utmaningar

23/3
2022
24/3
2022
24/3
2022
19/4
2022
14/10
2022
24/5
2023
29/9
2023
26/10
2023
31/10
2023
31/10
2023
1/11
2023
8/11
2023
22/11
2023
20/12
2023
20/3
2024
10/4
2024
10/4
2024
22/4
2024
25/4
2024

Forrige artikel Boverkets initiativ mot hemlöshet får kritik  Boverkets initiativ mot hemlöshet får kritik  Næste artikel Stort väljarstöd för att förbjuda vinster i välfärden Stort väljarstöd för att förbjuda vinster i välfärden
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.