Regeringen går vidare med sänkta krav på studentbostäder

Regeringen vill lätta på reglerna för tillgänglighet för att få till fler och billigare studentbostäder. Nu går förslaget ut på remiss. 

Regeringen skickar förslaget om sänkta krav på tillgänglighet på remissrunda. 

Förslaget, som presenterades av Boverket i slutet på april, innebär att endast 20 procent av studentbostäderna i en byggnad behöver vara anpassade till personer med nedsatt rörelseförmåga. 

Boverkets bedömning är att lättnaden i byggkraven skulle kunna göra det billigare att bygga eftersom studentbostäderna kan byggas med mindre area. På så sätt kan en byggnad med studentbostäder rymma fler och hyran kan bli lägre. Det skulle enligt analysen också leda till ökat byggande. 

Bör räcka menar Boverket

I sitt förslag konstaterar Boverket att tillgången på bostäder som är tillgänglighetsanpassade ändå bör vara tillräcklig sett till efterfrågan. 

”Baserat på statistik över tidigare års förfrågningar är det enligt Studentbostadsföretagen cirka 0,5 promille av studenthyresgästerna som årligen efterfrågar ett boende som uppfyller dagens krav på tillgänglighet”, skriver de.

Samtidigt konstaterar de också att studenter som har behov av utökad tillgänglighet ofta inte ser studentbostäder som ett gångbart alternativ på grund av att de är för små. 

Enligt förslaget ska reglerna träda i kraft 1 januari 2026 och remisstiden löper ut i oktober i år. 

{{toplink}}

Forrige artikel Klart för vårdstrejk: ”Står för långt ifrån varandra” Klart för vårdstrejk: ”Står för långt ifrån varandra” Næste artikel Vården i strejk – blockaden i kommunerna fortsätter Vården i strejk – blockaden i kommunerna fortsätter
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.