Regeringen trappar ner bostadsbidrag till barnfamiljer

Trots den stående kritiken är Tidöpartierna överens om att än en gång förlänga det tillfälliga tillägget till barnfamiljer med bostadsbidrag. Men denna gång sänker de samtidigt nivån.

Regeringen kommer att sänka det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag från och med nästa år. Tillägget har varit tillfälligt men har förlängts flera gången sedan 2020 då det infördes för första gången som en pandemiåtgärd. 

Förra året beslutade regeringen att höja tillägget till 40 procent av det preliminära bostadsbidraget, som ett sätt att stötta familjer genom tuffa ekonomiska tider. Från och med 2025 kommer man att förlänga tillägget i ytterligare sex månader, men man sänker samtidigt nivån till 25 procent. Anledningen är ljusningen i ekonomin som regeringen väntar framöver. 

– Tilläggsbidraget är ett stöd av extraordinär karaktär som lämnas under en begränsad tidsperiod. Denna period har blivit längre än vad som gått att förutse, först under pandemin som sedan följdes av en period med hög inflation. I takt med att den ekonomiska utvecklingen vänder och framtiden ser ljusare ut, minskar också behovet av det tillfälliga tilläggsbidraget, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) enligt ett pressmeddelande.

{{toplink}}

Kritik mot kortsiktighet

De tillfälliga förlängningarna som både nuvarande och föregående regeringen gjort har fått kritik från civilsamhällesorganisationer, Konjunkturinstitutet och branschen. Krav har också ställts på en större översyn av bostadsbidraget och att det görs en permanent höjning. 

Moderaterna trycker dock istället på att det inte ska löna sig mer att få bidrag än att gå till ett arbete.  

– Det som stärker ekonomin i grund och botten allra mest för dessa barnfamiljer är att föräldrarna har ett arbete att gå till, har Anna Tenje (M) tidigare sagt till Altinget

Förslaget om det förlängda och sänka tilläggsbidraget är en del av regeringens förslag på budgetproposition för 2025 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. 

 {{toplink}}

Beslutskedja: Förlängning av det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer inom bostadsbidraget med anledning av ökade levnadsomkostnader

21/10
2022
26/10
2022
27/10
2022
15/3
2023
15/3
2023
23/3
2023
30/3
2023
30/3
2023
20/4
2023
28/8
2023
22/3
2024
29/8
2024

Forrige artikel Äldrefrågor får eget departement när danska regeringen möblerar om Äldrefrågor får eget departement när danska regeringen möblerar om Næste artikel Lagrådet kritiserar Lex Tintin: ”Tillämpningsproblem” Lagrådet kritiserar Lex Tintin: ”Tillämpningsproblem”
S-politiker föreslår avskrivna studielån för välfärdsjobb

S-politiker föreslår avskrivna studielån för välfärdsjobb

Nu sällar sig socialdemokraternas arbetsgrupp till de som vill skriva av studielån för personer som tar arbeten i offentlig sektor på landsbygden. ”Det här är ju någonting som har lyfts i många olika utredningar”, säger My Alnebratt, som lett gruppen, till Altinget.