Lagrådet kritiserar Lex Tintin: ”Tillämpningsproblem”

Regeringens lagförslag om barns umgänge med föräldrar kan bli svårt att använda i praktiken. Den nya texten är otydlig, anser Lagrådet.

Regeringen skickade förslaget om en ändring av föräldrabalkens regler om umgänge till Lagrådet i somras.

– Barnets rätt att skyddas mot våld eller annan kränkande behandling är absolut, och måste gå före en förälders önskan om umgänge. Det här är en viktig reform för att slå vakt om barnets bästa i frågor om vårdnad, boende och umgänge, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande då.

Lagen har i media kallats Lex Tintin, efter att en åttaårig pojke mördades av sin pappa under en pågående vårdnadstvist. Pappan dömdes till livstids fängelse. 

Lagändringarna ska stärka skyddet för barn mot våld och andra kränkningar och stärka tryggheten och stabiliteten för barn som är placerade i familjehem. {{toplink}}

Nu kritiserar Lagrådet regeringens förslag på flera punkter. Att lägga till ordet våld i föräldrabalkens portalparagraf behövs inte, menar myndigheten.

”Lagrådet konstaterar att det inte innebär någon ändring i sak, eftersom begreppet övergrepp innefattar även utövande av våld”, står det i yttrandet.

Regeringen vill också att domstolar i vissa svårbedömda fall ska ha en skyldighet att hämta in ett utlåtande från en psykolog vid bedömningen om ett barn riskerar att fara illa. Däremot är det inte tydligt i förslaget när skyldigheten faktiskt inträffar, utan enbart att intyget ska inhämtas, menar Lagrådet.

”Oklarheten om hur långt rättens skyldighet att inhämta ett psykologutlåtande sträcker sig kommer enligt Lagrådets mening att leda till tillämpningsproblem. Lagrådet ifrågasätter därför om en bestämmelse av det aktuella slaget bör utformas som en tvingande bestämmelse”, står det i yttrandet.

Lagrådet är också tveksamma behovet av lagändringen och hänvisar till rättegångsbalkens bestämmelser om sakkunnigbevisning, som ger rätten möjlighet att förordna en sakkunnig, till exempel en psykolog, i sådana mål.

Beslutskedja: Vikten av trygghet och kontinuitet för barn i utsatta situationer – en översyn av reglerna i föräldrabalken

16/9
2021
22/9
2021
20/12
2022
22/2
2023
8/5
2023
4/7
2024
30/8
2024
17/9
2024
18/9
2024

Forrige artikel Regeringen trappar ner bostadsbidrag till barnfamiljer Regeringen trappar ner bostadsbidrag till barnfamiljer Næste artikel Trots riskerna – myndigheter föreslås kunna bryta sekretess Trots riskerna – myndigheter föreslås kunna bryta sekretess
S-politiker föreslår avskrivna studielån för välfärdsjobb

S-politiker föreslår avskrivna studielån för välfärdsjobb

Nu sällar sig socialdemokraternas arbetsgrupp till de som vill skriva av studielån för personer som tar arbeten i offentlig sektor på landsbygden. ”Det här är ju någonting som har lyfts i många olika utredningar”, säger My Alnebratt, som lett gruppen, till Altinget.