Trots riskerna – myndigheter föreslås kunna bryta sekretess

Genom en gemensam bestämmelse ska myndigheter kunna bryta sekretessen och lämna uppgifter till andra myndigheter. Det gäller även socialtjänsten, men inte hälso- och sjukvården, enligt ett förslag som lämnades till regeringen på måndagen.

Regeringen vill öka informationsutbytet för att bekämpa fusk, felaktiga utbetalningar och brottslighet.

– Myndigheter, kommuner och andra aktörer kan inte, eller upplever sig inte kunna dela information på ett enkelt och effektivt sätt. Det gör att vi som samhälle tappar väldigt mycket kraft, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

På måndagen tog han emot ett delbetänkande från den särskilda utredaren Göran Lundahl, lagman i Stockholms tingsrätt, som efter att ha genomfört en vid enkätundersökning kan konstatera ett ”generellt och omfattande” behov av ökade möjligheter till informationsutbyte.

– Särskilt gäller detta på de områdena som handlar om att förhindra felaktiga utbetalningar, både inom välfärdssystemet men också till exempel av EU-medel, säger Lundahl som också pekar på behovet av att motverka att unga dras in i kriminalitet.

Risk för integriteten

Dagens regler är svåra att tillämpa och omfattas av många undantag, konstaterar utredaren som vill se en förenkling. Göran Lundahl har haft i uppgift att ta ställning till hur sekretessbelagd information ska kunna skickas mellan myndigheter och landat i en generell sekretessbrytande bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen. 

Myndigheten som ska lämna ut uppgiften ska avgöra om det finns behov, utifrån de kriterier som utredaren föreslår.

Lundahl konstaterar att förslaget innebär flera integritetsrisker och inskränkningar i rätten till skydd av personuppgifter. Samtidigt bedömer han att bestämmelsen är proportionerlig i förhållande till problemet.

– En omfattande personuppgiftsbehandling leder naturligtvis till att man kommer att, typiskt sett, öka risken för intrång i den personliga integriteten. Det rör sig delvis om känsliga personuppgifter, säger han.

– De avgränsningar vi har gjort när det gäller både behovet och den här intresseavvägningen är skyddsåtgärder som säkerställer att det här ska kunna tillämpas på ett riktigt och vettigt sätt.

Sjukvården undantas

Förslaget ska gälla alla myndigheter och även kommuner och regioner. Trots att utredningen konstaterar en stor efterfrågan på uppgifter från hälso- och sjukvården undantas dock sjukvårdsområdet från den generella bestämmelsen då skälen för sekretess anses bland de starkaste. Ett undantag görs också för sekretessen för viss statistik och forskning.

Däremot ska uppgifter inom socialtjänsten kunna delas, enligt utredningens förslag. Göran Lundahl är medveten om att det kan vara känsligt för socialtjänst att dela sekretessbelagd information, men pekar på behovet av utbytet.

– När en person flyttar från en del av stan till en annan så råder det sekretess mellan de olika stadsdelsnämnderna när det gäller socialtjänsten, nu kommer det finnas möjlighet att föra över det man vet på ena stället till nästa ställe, säger Göran Lundahl.

Socialtjänsten ska med den nya bestämmelsen enklare kunna dela sekretessbelagd information även med exempelvis skolor, polisen och Kriminalvården.

– Det finns redan i dag regler som gör det möjligt att dela information från socialtjänsten till andra myndigheter, men där har vi upptäckt att det finns ganska stora tillämpningsproblem, säger Göran Lundahl som även öppnar för diskussion om sjukvårdens undantag.

Utredningen har inte tagit fram en modell för hur informationsutbytet ska gå till i praktiken.

Kritiserad anmälningsplikt utreds

I somras trädde ny lagstiftning i kraft för att kommuner, a-kassor och vissa myndigheter ska dela information med varandra i syfte att motverka arbetslivskriminalitet och felaktiga utbetalningar. Regeringen väntar även på förslagen för skolans och socialtjänstens skyldighet att lämna uppgifter till polisen, den så kallade anmälningsplikten.

– Dagens förslag kopplar ett bredare grepp om de här frågorna, som går ut på en generell möjlighet för myndigheter, kommuner och andra att dela information för att förhindra bland annat fusk och brottslighet.

Utredaren föreslår att lagändringarna träder i kraft den 1 september nästa år. Först ska förslaget skickas på remiss. Den 28 februari 2025 ska utredaren presentera sitt slutbetänkande. Göran Lundahl ska då titta på utbytet av offentlig information och göra en översyn av myndigheternas registerförfattningar i förhållande till utredningens förslag.

Beslutskedja: Förbättrade möjligheter till informationsutbyte mellan myndigheter

21/10
2023
21/10
2023
16/11
2023
2/9
2024
28/2
2025

Forrige artikel Lagrådet kritiserar Lex Tintin: ”Tillämpningsproblem” Lagrådet kritiserar Lex Tintin: ”Tillämpningsproblem” Næste artikel Här är nyheterna i höstbudgeten Här är nyheterna i höstbudgeten
S-politiker föreslår avskrivna studielån för välfärdsjobb

S-politiker föreslår avskrivna studielån för välfärdsjobb

Nu sällar sig socialdemokraternas arbetsgrupp till de som vill skriva av studielån för personer som tar arbeten i offentlig sektor på landsbygden. ”Det här är ju någonting som har lyfts i många olika utredningar”, säger My Alnebratt, som lett gruppen, till Altinget.