Replik: Rätt med ny bolagsform för samhällsnyttiga företag

Vi delar bilden av att en ny bolagsform kan vara vägen framåt, även för kommunala företag. Vi uppmanar kommande regeringar att dra lärdomar av hybridföretagen. Det skriver Sobonas vd Per Nordenstam.

{{toplink}}

Hållbarhetsarbetet kan inte fortsätta löpa som ett parallellt spår vid sidan av företagens dagliga operativa arbete. Samhällsnytta och affärsmässighet måste vara likställda mål. Kommunala företag är hybrider och lever i just skärningspunkten mellan affärsmässighet och samhällsnytta. Det gör att man exempelvis vågar ta långsiktiga beslut och satsa på både hållbarhet och innovation samtidigt som affärsmässigheten skapar effektivitet.

Därför välkomnar vi artikeln av Olsson, Skalts, Fromm och Barkelund där man lyfter behovet av en ny bolagsform som gör det möjligt att både prioritera en hållbar samhällsutveckling och vinst för företaget. Sobona är de kommunala företagens arbetsgivarorganisation och bidrar gärna till diskussionen om en ny bolagsform genom att dela med oss av vår kunskap om hur kommunala företag fungerar.

Ny bolagsform en viktig pusselbit

Riksdagsledamoten Lotta Olsson (M) med flera skriver i Altinget den 12 augusti att Sverige behöver en ny bolagsform för att underlätta för företag som eftersträvar vinst och samtidigt vill främja en hållbar samhällsutveckling. Vi delar artikelförfattarnas åsikt om att företag bör ges möjlighet att kombinera lönsamhet med samhällsnytta. Det är en viktig pusselbit för gynna en både miljömässigt och ekonomiskt hållbar omställning.

Men att balansera i skärningspunkten skapar ofta otydlighet i flera led hos ägare, medarbetare och i den operativa styrningen. Att se över lagstiftningen och till och med inrätta en ny bolagsform så att den stöttar och gynnar denna typ av företagande är ett välkommet förslag, då det kan bidra till ökad tydlighet och öka diversifieringen av företag. Det skulle minska polariseringen i välfärdsdebatten och förenkla näringslivets hållbarhetsarbete.

Vinster i välfärden ofta polariserat

Debatten kring vinster i välfärden är ofta polariserad och saknar det bredare perspektivet. Genom denna nya typ av bolagsform hoppas vi att ljuset riktas mot våra medlemmar. Många kommunala företag verkar inom välfärden och erbjuder valfrihet, utan att vinstjakten är det primära syftet.

Snarare handlar det om drivkrafter som att skapa och utveckla ett bättre samhälle genom en effektiv styrning av kommunal service. Vi är stolta över att de kommunala företagen skapar vinster till välfärden.

Ett annat exempel på att artikelförfattarna är rätt ute är hur denna typ av hybridföretag kan leda hållbarhetsarbetet och satsa på innovation, tack vare att man slipper det kortsiktiga vinstfokuset. I Industriklivet, en satsning för att hjälpa industrin att ställa om, är 25 procent av de som beviljats stöd kommunala företag. En viktig förklaring till detta är just möjligheten att våga satsa på innovation trots att det inte ger direkt vinst eller utdelning till ägarna.

Dags för regeringen att dra lärdomar

Vi uppmanar därför kommande regering att särskilt dra lärdomar av denna typ av hybridföretag eftersom de, med rätt förutsättningar, kan erbjuda långsiktiga lösningar både inom välfärden och inom hållbarhetsarbetet. Idag finns cirka 1100 kommunala företag och genom att införa den bolagsform som Olsson med flera föreslår hoppas vi att sektorn stärks och uppmärksammas i högre utsträckning. Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation, bidrar gärna i diskussionen kring hur detta kan göras.

Forrige artikel Replik: Styrelsen i Neuro Stockholm har omprövat sitt beslut Replik: Styrelsen i Neuro Stockholm har omprövat sitt beslut Næste artikel Förbjud hatbrott mot människor med funktionsnedsättning Förbjud hatbrott mot människor med funktionsnedsättning
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.