S-valanalys: Stenvändning inte tillräckligt konkret

Socialdemokraterna gick framåt i valet men förlorade regeringsmakten. Valanalysgruppen anser att kommunikationen hade behövt vara mer konkret. ”Vi behövde inte bara säga att vi skulle vända på varje sten för att bryta segregationen utan det behövde också konkretiseras”, säger Ida Karkiainen (S).

Socialdemokraternas valanalysgrupp pendlar mellan att vara nöjda och missnöjda över valresultatet. Å ena sidan gick partiet framåt i alla tre val.

– Det allra viktigaste är att vi lyckades bryta trenden av socialdemokratiska nedgångar i val efter val, säger Leif Jakobsson (S).

Å andra sidan förlorade partiet regeringsmakten.

– Och socialdemokrater vill regera, konstaterar samme Jakobsson.

Magdaeffekt

Att partiet gick framåt tillskrivs inte till största del konkret sakpolitik, utan att väljarna hade förtroende för partiledaren Magdalena Andersson. Men samtidigt anser valanalysgruppen att partiet hade gjort ett bättre val om den konkreta sakpolitiken hade kommunicerats bättre.

– De politiska prioriteringarna hade behövts fyllas med mer konkretion. Vi behövde inte bara säga att vi skulle vända på varje sten för att bryta segregationen utan det behövde också konkretiseras med en handlingsplan: Här är 10 punkter det här vill vi, säger Ida Karkiainen.

Väjartapp bland unga

När det gäller väljare pekar analysen inte ut var de nya väljarna kommer ifrån. De har kommit lite varstans ifrån.

– Det går inte att säga att det var de eller de, eller den eller den gruppen, säger Leif Jakobsson.

Däremot konstaterar analysgruppen att partiet tappar väljare bland de yngre och inte minst bland unga män.

– Vi gör ett dåligt val bland ungdomar. Riktigt dåligt. Vi måste göra något åt det, säger han.

Vägen framåt

Strategin med tre prioriteringar i valrörelsen beskrivs som en framgång, men då med tillägget att det hade behövt vara mer konkret. I valrörelsens slutskede när fokus blev på plånboksfrågor hängde inte partiet med, är analysens slutsats.

– Vi var för långsamma att flytta oss, säger Karkiainen.

Samtidigt är både gruppen och partisekreteraren Tobias Baudin (S) kritisk till vallöftena från partierna till höger kring elprisstöd och sänkt bensinpris, som de anser var orealistiska och därför svåra att matcha.

Lärdomarna inför framtiden är bland annat att satsa mer på att nå ut i digitala kampanjer, utveckla politiken, bli mer konkret i budskapet och att vässa partiets välfärdspolitik.

Forrige artikel Humana får fortsätta – avveckling av assistans pausas Humana får fortsätta – avveckling av assistans pausas Næste artikel IMY får rätt om tvångsvård IMY får rätt om tvångsvård
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.